Aquest dijous s’ha duit a terme la presentació de Costes pel Canvi a la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius. A l’acte, hi han estat presents el conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes; el conseller de Medi Ambient i Territori, Miquel Mir; el director del SOCIB, Joaquín Tintoré, i l’investigador de la UIB, Lluís Gómez Pujol.
Costes pel Canvi és una iniciativa del Govern, concretament, de la Conselleria de Transició Energètica i Sectors Productius, que sorgeix davant els primers resultats que ha obtengut l’ICTS SOCIB (Sistema d’Observació i Predicció Costaner de les Illes Balears) sobre els impactes i el risc associat a l’ascens del nivell marí i als esdeveniments marins extrems, atesos els escenaris de l’IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change, en català, Panel Intergovernamental sobre Canvi Climàtic).
Aquest treball científic estarà acabat a final d’any i ajudarà a la planificació de mesures d’adaptació als efectes del canvi climàtic a les zones costaneres de les Illes Balears. Un equip liderat pel SOCIB, juntament amb investigadors de la UIB i de l’IMEDEA (CSIC-UIB), és responsable d’aquest estudi que analitza l’exposició, la vulnerabilitat i el risc d’inundació del litoral associat a les platges arenoses de les Illes Balears.
Els primers resultats de l’estudi dels efectes sobre la costa de l’ascens del nivell de la mar i el clima marítim associats a les projeccions i als escenaris de l’IPCC ja es poden consultar al visor de l’IDEIB (Infraestructura de Dades Espacials de les Illes Balears).
El diagnòstic actual i l’informe de riscs preveu ajudar a prioritzar actuacions i desenvolupar polítiques sectorials en relació amb l’adaptació al canvi climàtic de les zones costaneres. Així, els primers resultats obtinguts apunten efectes a mitjana i llarga escala temporal, i són una aproximació regional només per a platges arenoses, ja que per al seu ús a escala local s’haurien de fer estudis específics.
Aquests impactes consisteixen, sobretot, en la pèrdua o reculada de les platges i l’exposició d’edificis i/o infraestructures. A curt termini els sectors socioeconòmics reclamen la regeneració amb arena; a mitjà termini es pot plantejar una recuperació dels sistemes dunars, fins i tot en platges urbanes, mentre que a llarg termini (entre 60-100 anys) no bastarà amb recular i/o eliminar passejos marítims, i s’haurà de plantejar deixar lloc a la platja eliminant edificis de primera línia de costa.
Costes pel Canvi manté que és necessari incidir en «la viabilitat de solucions de protecció natural, acomodació i/o reculada abans de desenvolupar estructures de protecció artificial i que les mesures d’adaptació que es consensuïn siguin una oportunitat per millorar les zones costaneres de les nostres illes».