nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín: 14°
16°

El Govern consensua els criteris tècnics per poder organitzar carreres de muntanya

28922

El Govern consensua els criteris tècnics per poder organitzar carreres de muntanya.

12-01-2017

El Govern ha iniciat una sèrie de contactes amb l'objectiu de consensuar els criteris tècnics per organitzar carreres de muntanya i, així, trobar un punt d'equilibri entre el respecte al mitjà natural i les carreres esportives.

Segons ha informat l'Executiu, el director general d'Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, i el d'Esports i Joventut, Carles Gonyalons, acompanyats del gerent de la Fundació per a l'Esport Balear, Joan Noguera, han començat aquests contactes amb les federacions esportives de les Illes implicades en les carreres de muntanya reunint-se amb el president de la Federació Balear de Muntanyisme i Escalada, Xisco Colom.

La setmana que ve, el Govern es reunirà amb la Federació d'Atletisme de les Balears i la Federació de Ciclisme i, posteriorment, els dos directors generals es reuniran amb promotors i clubs implicats en aquest tipus de proves en tota la comunitat per acabar de consensuar els criteris tècnics.

La Conselleria de Medi ambient, Agricultura i Pesca ha elaborat un esborrany de criteris tècnics per a l'organització de carreres de muntanya amb l'objectiu de facilitar el treball als organitzadors d'aquests esdeveniments, amb uns criteris clars per assegurar la sostenibilitat ambiental sense perdre la competitivitat de les proves, que també són un al·licient per al turisme. D'aquesta manera, es faran compatibles el manteniment dels espais naturals i les activitats esportives.

Aquest esborrany de criteris, que s'han consensuat amb la Direcció general d'Esports i la Fundació per a l'Esport Balear a partir de criteris mediambientals i esportius per millorar la qualitat de les proves, defineixen les condicions que han de complir per assegurar la conservació de l'espai natural protegit, així com la documentació que han d'aportar els promotors perquè la Conselleria pugui avaluar els impactes o les amenaces possibles que puguin derivar del desenvolupament de la carrera o l'activitat sobre les espècies i els hàbitats protegits. En cas que la prova es dugui a terme anualment sense canvis de traçat ni d'època, aquest document es podrà presentar adaptat.

Per elaborar els criteris s'ha partit, com a base, de la 'Guia de bones pràctiques per al desenvolupament de carreres per muntanya en espais protegits', de Europarc Espanya, que ha estat consensuada amb la Federació Espanyola d'Esports de Muntanya i Escalada (Fedme) i que confirma, amb documentació tècnica, els impactes que aquestes pràctiques poden provocar en el mitjà i al mateix temps defineix les mesures preventives adequades.

Els criteris que es presentaran a les federacions, associacions i promotors interessats recullen la recomanació de lliurar la documentació corresponent amb dos mesos d'antelació com a mínim respecte de la data programada per a la prova. A més, estableixen que les carreres han de transcórrer preferentment per camins consolidats, que tenen més capacitat de càrrega, que s'han de senyalitzar correctament i que s'ha de disposar d'un pla de neteja.

Totes les carreres que transcorrin per espais naturals protegits han de disposar del vistiplau de la Direcció general d'Espais Naturals i Biodiversitat.

Segons la normativa ambiental, la Conselleria només pot informar favorablement quan tengui la certesa que no es produeix un impacte negatiu sobre el mitjà. En cas de dubte, l'activitat s'ha de subjectar a una avaluació d'impacte ambiental, un pas que la Direcció general d'Espais Naturals i Biodiversitat intenta evitar per facilitar la tramitació de les competicions.

Tant la normativa ambiental pròpia com l'europea determinen la responsabilitat del Govern, dels promotors i dels organitzadors sobre la protecció del mitjà natural.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Catalunya Insular, fa dervers d'un any

Atenció amb la paraula "carrera". En aquest cas no s'hi hauria d'haver posat "cursa"?

Valoración:0menosmas
Per Que vagin per Castilla, que és "ancha", fa dervers d'un any

Cedim voravies, carreteres, passejos... i ara també la muntanya?
Quan haurem de cedir l´aigua del mar?

Valoración:-1menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris