Catalunya: colpisme vs democràcia
Més enllà de greuges històrics o qüestions identitàries, hom coincideix en situar la sentència del Tribunal Constitucional contra l'Estatut aprovat pel Parlament de Catalunya, la seu de la sobirania popular dels catalans i catalanes, el 2010, com el punt de partida de l'actual «procés» sobiranista.
Crisi d'humanitat
Són cada dia centenars, rescatats vius o morts, a la mar o a les fronteres d'una Europa sense fronteres. Diuen que és una crisi humanitària, però és una crisi d'humanitat.
Repensem Mallorca (I): Crear les condicions
Quan fa cosa d'un any me vaig posar a escriure el meu primer llibre, ‘Repensem Mallorca: de l'especulació a la construcció de la dignitat’ (ed. Lleonard Muntaner, 2015), no hauria pogut imaginar que en qüestió de mesos, la truita es giraria fins al punt que la majoria absoluta i absolutista del PP donaria pas a la majoria d'esquerres més gran haguda a la història de les nostres Illes.
#MariventObert
Franco encara era viu quan el Palau de Marivent, un edifici emblemàtic en un entorn increïble, fou cedit per la Diputació balear a la flamant família reial del jove Joan Carles de Borbó, incomplint així la condició per al seu aprofitament social
El tassó, mig ple
Sense enlluernar-me, som dels qui ens agrada veure el tassó més ple que buid: si hi ha aigua, hi ha esperança. I per això, i malgrat algunes crítiques, renous i campanyes contràries, per mi el balanç de les primeres setmanes de govern dels #AcordsPelCanvi és positiu.
Balears: de paradís a problema
Per molt que rememorem els 300 anys de l’ocupació borbònica i la pèrdua de les institucions pròpies, no recuperarem la sobirania necessària si no som capaços de connectar el missatge polític alliberador amb les necessitats reals de la majoria de la població.
Circumscriure's a la realitat
Quan es mescla això de la “nova política” amb la possibilitat de fer una llista única, amb una circumscripció única a tot l'Estat espanyol, no és que sigui una contradicció, és que és un insult a la intel·ligència i a una realitat en la qual no sols allò que ha entrat en crisi és el sistema polític...
Un govern amb “actitud Varoufakis”
El ministre de finances grec, Yanis Varoufakis, ha estat motiu de polèmica i d'atenció mediàtica en els darrers mesos, d'ençà de l'arribada de Syriza al poder a Grècia.
Com més s’espenya, més Espanya
Molta gent d'esquerres va quedar sorpresa per la posta en escena de Pedro Sánchez com a cap de llista del PSOE a les properes eleccions generals, sense primàries. Una proclamació “a l'americana”, saludant el públic amb la seva parella i amb una gran bandera de fons, espanyola.
Bauzá, a la fuga
Aquesta setmana el president en funcions José Ramon Bauzá va voler posar de manifest allò que ja havia avisat: que el caos és arribat. I enmig del caos creat per la incertesa de la majoria d’esquerres que ell en bona mesura ha alimentat, la “fuga de capitals”: els doblers fugen, al·lots!... i això que l’esquerra encara no governa!
El medi ambient, el gran oblidat de la crisi
Demà és el dia mundial del medi ambient. No som gaire de celebrar dies mundials de res, però ja que parlam del medi on es desenvolupa la vida, i les nostres vides, sí crec que val la pena fer una excepció i encetar la reflexió.
Administrar l'alegria de la gent
Ja fa estona que un divendres, després d'un Consell de Ministres, la Vicepresidenta Soraya Saénz de Santamaría va dir allò de què “se respira alegría en las calles”.
El vot MÉS útil
Mai he cregut en la teoria del vot útil, tot i que els grans partits i sobretot el partit majoritari de l'esquerra, en temps passats però recents del bipartidisme, n'han tret profit. Tot vot és útil en democràcia, perquè totes les opcions són vàlides.
15M: de la plaça al canvi polític
L'efemèride del 15M coincideix gairebé amb la de la legislatura política i, més enllà d'elucubracions sobre si el moviment de la gent indignada va decantar o no el resultat de les eleccions de fa quatre anys, a mi m'agradaria sobretot reconèixer i valorar la que ha estat una de les majors mobilitzacions de la història col·lectiva recent
Democratitzar el turisme
Darrere del rebuig visceral a l'ecotaxa, la poc estètica propaganda hotelera sobre la “bona feina” de Bauzá i els seus, o les recomanacions dels darrers dies per part dels representants del lobby per excel·lència sobre què o qui votar en les properes eleccions, hi ha el problema històric de diferenciar entre qui governa i qui comanda.
Vuit hores
Ahir vaig ser a l'aeroport de Palma amb altres companys donant suport als treballadors i treballadores d'ACCIONA Airport Services PMI en una demanda que clama al cel: tenir uns torns de feina dignes per poder tenir una vida, i que no es xapin contractes a temps parcial per dominar el personal a costa de la precarietat més extrema.
I després de la crisi, què?
Aprofitant que aquest dijous és Sant Jordi, vos faig una recomanació: “I després de la crisi, què?”, de Joan Tugores Ques (Lleonard Muntaner, 2015, col·lecció Speculum Mundi).
Eduardo Galeano, l'antropòleg de les utopies quotidianes
Fa divuit anys ja que vaig llegir per primera vegada Patas Arriba. La escuela del mundo al revés, gràcies a l'amic Xavier Riera. Hi vaig trobar tantes explicacions senzilles (que no simples) a tantes incerteses creades de la mà de l'anomenada globalització neoliberal que no havia pogut trobar en els “clàssics”, que no me'n podia avenir.
Enquestes, tendències, canvis i processos
Comencen a aparèixer enquestes arreu, de les quals crec que cal prendre nota de tota una sèrie d'elements comuns a la majoria d'elles.
- Aproven tres borses de feina a l'EMT Palma amb l’exigència del B2 de castellà i l’exclusió del català
- El Pi, altres partits locals i independents preparen «una gran coalició mallorquinista» en vistes a les properes eleccions
- Fan una crida a no adquirir productes d’Israel, com els comercialitzats per Illa Camp o Agromart
- El Col·legi Pedro Poveda celebra la vintena edició del seu Certamen Literari
- Un centenar de vehicles de mercaderies amb destinació a les Balears estan retinguts a València i Barcelona