L’objectiu del MooDFOOD és analitzar la relació entre l’estat d'ànim, l’alimentació i el sobrepès. Amb això, el que es pretén aconseguir és desenvolupar i difondre estratègies nutricionals innovadores basades en l'evidència que siguin eficaces i sostenibles per a la prevenció de la depressió. Aquestes estratègies nutricionals es transformaran en directrius i guies pràctiques per orientar les polítiques als països de la Unió Europea. A més, es promocionarà a través d'àmplies xarxes europees, permetrà aplicar estratègies que augmentin la prevenció de la depressió i podrà contribuir a la salut general de tots els ciutadans de la UE.
El projecte MooDFOOD està finançat amb 9 milions d’euros procedents del 7è Programa marc de la Comissió Europea. La UIB, que està al capdavant del paquet de treball que s’encarrega de dur a terme l’assaig de prevenció i d’analitzar-ne la viabilitat, gestionarà 1,2 d’aquests milions al llarg dels cinc anys que dura el projecte.
Estudi amb voluntaris
A l’assaig hi participaran 1000 voluntaris, 250 d’Holanda (Amsterdam), 250 del Regne Unit (Exeter), 250 d’Alemanya (Leipzig) i 250 d’Espanya (Mallorca), i compararà diferents estratègies nutricionals i relacionades amb l'estil de vida que puguin promoure l'estat d'ànim positiu i la salut en persones que tinguin sobrepès.
A l’estudi, que començarà aquest mes de setembre i acabarà el setembre de 2017, en principi hi poden participar totes les persones entre 18 i 75 anys que tinguin sobrepès (amb un índex de massa corporal superior a 25) i algun símptoma depressiu, sempre i que no estiguin prenent fàrmacs antidepressius o en tractament psicològic.
Els participants seran assignats a l’atzar a un dels quatre grups que es compararan. Un dels grups prendrà diàriament, durant un any, suplements nutricionals elaborats específicament per a aquest estudi que contenen àcids grassos Omega 3, vitamina B, vitamina D i seleni; a un segon grup se li administrarà un placebo, que serà idèntic en aparença i sabor, però que no inclourà cap ingredient actiu; el tercer grup, a més de prendre els suplements nutricionals, passarà per un programa d’intervenció psicològica que constarà de 21 sessions (15 d’individuals i 6 de grupals) durant 12 mesos, centrat en el canvi de conductes relacionades amb l'estil de vida i l’alimentació. L'objectiu serà fer canvis en alguns comportaments per promoure hàbits saludables i reduir els no saludables, especialment els relacionats amb el menjar, la dieta i l'activitat; finalment, el quart grup també passarà pel programa d’intervenció psicològica i rebrà els suplements placebo.
Tots els voluntaris rebran una compensació econòmica per la seva participació en l’estudi.
Els resultats es publicaran a revistes científiques i es redactarà un informe per a la Comissió Europea. Les dades que s’obtinguin ajudaran a desenvolupar futures estratègies per prevenir la depressió.
Si us interessa participar en aquest estudi, podeu contactar amb Clara Homar, coordinadora de l’estudi, enviant un correu electrònic a clara.homar@uib.es o telefonant al 971 25 98 88.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.