No hi havia manera de trobar Biel. Sempre era damunt el tractor i no el podia deixar. A la fi, un dia de pluja, ens vàrem poder asseure una estona.
Sempre heu fet de pagès?
Sí, sempre, llevat de quan tenia 18 anys que vaig provar de fer altres coses, però sols durant temporades, el meu ofici sempre ha estat el camp.
Què feis a les terres que teniu?
Conram i sembram unes 350 quarterades. Sembram ordi, blat, favó, pèsols, ciurons, faves... Faig rotació de cultius, combinant cereals i llegums. Duim una possessió que és la Torre de Can Font i molts de bocins petits de per Sineu i la seva comarca. No venem res del que sembram, tot és per donar als nostres animals.
Com es presenta l'any?
Fins ara ha deixat fer la feina bé. L'anyada anirà bé si el final és bo. Aquesta aigua darrera serà molt bona si plou amb esma. Ara les terres bones s'embassen aviat si plou molt. La raó és que han desaparegut moltes síquies i drenatges antics. L'any passat va anar molt malament: tot va ser brutor. Hi vàrem perdre molts de doblers. D'un any a l'altre et pot canviar tot, és com posar messions: de vegades hi guanyes i d'altres hi perds.
I d'animals, en teniu molts?
Tenim unes quantes ovelles, però sobretot les tenim per fer la finca neta. Al que em dedic més és al porc criat en règim extensiu, a lloure dins les finques. Tenc una guarda de devers 1.000 porcs negres d'engreixar. També en tenim uns quants de creuats, però pocs. Feim un porc aposta per fer sobrassada i el venem a industrials sobrassaders.
El porc negre extensiu és mal de criar?
No, no són animals mals de dur. Com és lògic furguen un poc i tomen qualque paret, però si els tens esment no et donen gaires problemes. El porc negre és un animal molt vividor que se sap mantenir pasturant. També li donam molt de menjar fet nostre, de fet li donam tot el que produïm. Però un porc blanc en condicions extensives no sabria defensar-se i es moriria. No estan fets per això.
Feis hortalissa?
Fins fa poc fèiem molt de meló a la seca. Ara ja no sé si en podré fer. Em duia molta de feina, més de la que podia fer, i ho he hagut d'anar reduint. Els meus braços no donen per tant.
És rendible fer porcs negres?
Fins ara s'ha aguantat una mica. Però si el preu del menjar puja no bastarà pa ni pasta. L'única manera d'aguantar és fer molta feina i aprofitar molt bé el que tens.
La vostra feina us exigeix molta dedicació?
Tot el dia i part de la nit. Quan és el temps de llaurar he de fer feina de nit. En les temporades fluixes vaig una mica més descansat. Però els dissabtes i diumenges he de dur els animals a l'escorxador. Tenc un camionet i entre carregar i descarregar hi faig un bon grapat d'hores. I la roda no s'atura mai, continua de dilluns a dilluns. La feina que s'ha de fer s'ha de fer, no es pot deixar per un altre dia.
Es pot aguantar molt aquest ritme de feina?
La vida també s'ha de gaudir. Aquest ritme de feina és molt mal de dur i té les seves conseqüències. El fet de fer feina tot sol et condiciona bastant. I si estàs malalt, com ho has de fer? La feina que jo faig no la'm pot fer ningú per mi: tractor, animals, carnet de transportista... Gràcies a Déu tenc 40 anys i sempre he estat bo.
N'hi ha que diuen que els pagesos viviu de les subvencions?
Home, no n'hi havia, de subvencions, quan es pagava un preu raonable al pagès. Un tractor bo val 15 milions de pessetes i amb el que treus dels animals no el podries pagar. No el podries baratar mai. La subvenció t'ajuda a fer la inversió i això també va bé als venedors de tractors i altres maquinàries, perquè si no fos així, tal com està la pagesia, es menjarien les ungles. Els doblers no els regalen, són molt mals de guanyar. De totes maneres, jo crec que les ajudes haurien d'anar més cap als professionals del camp.
Hi ha molts de pagesos professionals a Sineu?
De joves sols som dos o tres. Hi ha gent que fa dues feines, però el pagès professional cent per cent en els pobles del Pla quasi ha desaparegut. I animals n'hi ha molts pocs. Abans Sineu era el centre dels cereals i els porcs, però ara no cerquis porcs per aquí perquè ja no queda quasi res.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.