En Xec Truyol és una persona de llarga trajectòria en el món agrari menorquí i balear. Forma part del conjunt de pagesos emprenedors que mantenen la ramaderia menorquina en el primer nivell.
En quin lloc estàs, Xec?
A Algendar d'en Gomila, a Maó, i encara duc tres finques més. El lloc té 80 hectàrees i és de terra bona. Munyim 70 vaques, tenc 10 truges i n'engreix els porcells. De les altres finques trec menjar per al bestiar, farratge i cereals, i tenc 100 ovelles.
Sembres enclova?
En sembr 6 o 7 hectàrees cada any. Va molt bé, segons l'any. Si no plou, li costa una mica. No és tan intensiva com el ray-grass o altres farratges, però dura 2 o 3 anys.
Com comercialitzes els teus productes?
Faig formatge per a mi i la llet la venc a un formatger. La carn la venc a una carnisseria, però la major part dels animals els venc a un mercader.
Quina és la situació del camp de Menorca?
És complicada. El combustible és molt car, l'energia elèctrica s'ha disparat, el cereal ha pujat a les llonges un 50 per cent. L'especulació que hi ha ara no s'havia vist mai. Els productes que has de comprar s'han encarit i la llet es paga a un preu baix. Ara està a 28 cèntims. La cosa s'estreny molt. Hi ha pagesos d'una cinquantena d'anys que han decidit deixar-ho anar. Te les has d'enginyar dia rere dia. Tanmateix, hem de ser optimistes. L'avantatge de Menorca són els farratges. és una font d'alimentació per al bestiar que basta per A tot l'hivern. Hi ha unes bones condicions que s'han d'aprofitar al màxim.
I el formatge com va?
El formatge de Menorca està consolidat i s'hi ha fet molta feina. Hi ha hagut més d'un lloc que s'ha posat a elaborar-ne per haver-ne fet una venda directa. Però això té un límit.
Com hi responen els mercats?
Jo som vicepresident de la Denominació d'Origen i Mallorca sempre ha estat el nostre mercat més gros. Després ve Catalunya. Pel que fa a la resta de mercats, són més petits: el nord-americà potser és el més emergent. A Europa hi ha grans formatges i entrar-hi és difícil. Crec que hem de fer feina en la qualitat. Qui fa formatge bo el ven.
Quin paper hi exerceix la fàbrica d'El Caserío?
Compra quallada fresca als pagesos, però ha perdut molt de pes. Molta gent ha anat cap a Coinga. En tot cas, ara estam en un moment difícil, tant pel que fa als pagesos com pel que fa als industrials.
També ets cooperativista?
Som president de la Cooperativa de Ferreries i de la cooperativa de segon grau UCAME i, alhora, també som vicepresident de la Unió de cooperatives de les Balears. El tema dels subministraments va bé: les cooperatives han aconseguit tot aquest mercat; el problema és a l'hora de col·locar els nostres productes. Sols hi ha Coinga que en comercialitzi i, en el camp ecològic, hi ha Econura. Coinga té bastant de força, però no pot resoldre tots els problemes. Llavors hi ha el tema de la carn, que encara és un problema pendent.
Com està aquest tema?
S'hi fan coses, però són petites. És el cas del be, de la vaca menorquina... Hi ha alguns tractants de bestiar i la carn es ven a carnisseries. També han aparegut marques privades de carn de vedella i la marca Producte de Menorca s'ha fet valer. Però el tema del preu també té indència en el consumidor i queda molta cosa per fer.
El contracte agrari com ha anat?
Ha anat bé. L'efecte més positiu és que les finques petites que feien les coses bé amb poca feinas'hi han adaptat. És una ajuda important i ara es tracta de millorar-la.
Hi ha iniciatives noves al camp menorquí?
Més que res, hi ha iniciatives de venda directa. Algunes granges de poques vaques es posen a fer formatge i el venen elles mateixes. El tema de la venda directa va a més. Si ho pots fer, és útil. No és el meu cas. La diversificació cap a altres activitats és limitada. Es fa una mica de fruita i verdura i s'ha començat amb el vi.
No hi ha res que pugui substituir la vaca de llet?
Ara per ara, a Menorca, no. Els farratges són bons i les condicions són favorables a aquesta ramaderia. El formatge, d'altra banda, és un producte que permet una sortida de la producció cap al mercat. De tota manera, la diversificació, fins i tot a les mateixes vaqueries, és una bona opció.
“Hem de fer feina en la qualitat: qui fa bon formatge el ven”
“El Caserío compra quallada fresca als pagesos, però ha perdut molt de pes. Molta gent ha anat cap a Coinga”
Palma18/12/10 0:00
També a Ara
- Palma es presenta a Nova York com un referent cultural amb una mostra de flamenc
- Perdre la feina per defensar el català a l'aula
- L'Associació de Periodistes es posiciona en contra del nomenament de Josep Codony com a nou director general d'IB3
- El centre de Salut Emili Darder desobeeix la normativa vigent
- Narges Mohammadi: dona de foc
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.