“Si vens el teu propi producte el pots defensar millor”

TW
0

L'Hort d'en Ros és molt a prop de Sant Marçal. Allà, en Tomeu hi conrea fruites i hortalisses, com feien els seus avantpassats, i ara també hi ven la seva producció.

Et ve d'avior, la pagesia, Tomeu?
El padrí era pagès, però va tenir la línia d'autobusos de Pòrtol i jo he fet feina a l'aeroport; a la nostra família hem estat pagesos i hem fet altres coses a la vegada. Jo som de Cas Tord de Pòrtol i, per part de la meva mare, de l'Hort d'en Ros de Sant Marçal.

Des de quan et dediques a la pagesia?
Amb una dedicació exclusiva, des de fa vuit o nou anys. Però sempre m'ha agradat, i des d'infant he vengut a ajudar a l'hort. Tenc una guarda d'un centenar d'ovelles, duc finques, cull ametles i, des de fa un any, també em dedic a l'agricultura ecològica.

Com van les ovelles?
Els animals van molt malament. Fa 20 anys, un xot valia més del que val ara. Un xot bo, quan va molt car, val 40 o 50 euros.

Quines terres conrees?
L'Hort d'en Ros són unes tres quarterades, i hi tenim tarongers, pruners, albercoquers i ametlers. També hi faig hortalissa. A més, duc unes 15 hectàrees més. Però faig molta feina per d'altres: llauram, ensacam, tenim màquina de collir ametles... Es pot dir que faig totes les feines del camp. Gràcies a aquestes feines, m'he pogut guanyar el jornal.

Com va ser que et feres agricultor ecològic?
A mi i a la meva dona sempre ens ha interessat l'agricultura ecològica. Cada any sembràvem la nostra hortalissa, per al consum familiar. Hem vist que aquest sistema de produir funciona bé. A partir d'aquí, també hem vist que l'hortalissa i la fruita ecològica interessa molta gent, que hi ha una demanda. Ens hem inscrit en el consell regulador i ens hem adherit al producte local.

Quins productes fas?
Sembram hortalissa de temporada: tomàtiga de pruna, de ramell i d'ensalada; albergínies; pebre blanc i vermell; lletuga de diverses varietats; cols; colfloris, faves, i ara començam amb els pèsols de bullir, ràvecs, bledes, mongetes. Feim un poc de tot.

I fruita?
Feim prunes, figues, albercocs, taronges i llimones. I enguany començarem a vendre bessó d'ametla ecològic.

Quin adobat de la terra feis?
Feim un adob completament natural: fems d'animal, de les nostres ovelles, i el pos d'un any per l'altre.

Heu tengut problemes de plagues?
Cap ni un. Per la tuta de la tomàtiga hem posat unes quantes trampes i ha anat bé. No ens ha afectat. Potser és perquè en el nostre entorn no hi ha altres horts i tenim poques amenaces.

Com vens els productes?
Els venem a la mateixa finca. Hi hem arreglat un espai per vendre. Els dilluns, dimecres i divendres, de 4 a 7 de l'horabaixa, i els dissabtes de les 10.00 fins a la 13.00.

I com us va?
Va bé, la gent s'atura. Un ho diu a l'altre. Encara falta més informació sobre què és l'agricultura ecològica. Es pensen que és molt més cara que la convencional i no és així. Jo estic content de com ha anat: sembràrem 1.000 tomatigueres i ha sortit tot el gènere. La nostra producció s'ha venut completament de manera directa, de nosaltres al client.

Creus que és viable vendre a ca teva mateix?
En el nostre cas, sí. Si vens el teu propi producte, el pots defensar molt millor. Els clients estan contents. No ens pensàvem que anàs tan bé. Vàrem començar a vendre l'abril d'enguany i la gent ha respost.

Quina classe de gent és, la que ve a ca vostra?
És gent del poble, de Palma i, en bona part, també, és gent que ha vengut a viure per aquí. La gent de poble, de vegades no hi creu tant i té la sensació que és un producte car. Sovint, el nostre preu és inferior al dels productes convencionals que trobem als supermercats. L'agricultura ecològica du feina, no pots emprar productes químics, hi has de ser més al damunt; tanmateix, els clients diuen que s'hi troba una gran diferència en el gust.

Quins són els vostres projectes?
Continuar i millorar. També volem provar de fer altres coses: confitures, potatge... Aprofitar bé les possibilitats de l'hort i tenir una oferta de producció ecològica tan completa com sigui possible.