TW
0

Tomeu Frau és el propietari de la centenària fàbrica d'embotits La Luna, de Sóller, on l'art de fer sobrassades és continuar una llarga tradició xarcutera que mai no s'ha aturat.

Quin temps fa que existeix La Luna?
Aquesta fàbrica es va fundar el 1900, ara fa 109 anys, i continuam allà mateix. Conservam intacta la fàbrica antiga, però més que res per les visites d'escoles i de gent interessada; la fabricació l'hem modernitzada tota.

I vós quan hi entràreu?
Jo feia de forner i pastisser, que era el meu ofici. Vaig decidir canviar de feina i em feren avinent que la fàbrica es traspassava. Vaig venir a veure com estava i vaig entrar en el negoci, amb l'ajuda dels propietaris. Això era l'any 1980. Vaig trobar unes instal·lacions que tenien molta d'història, però sobretot uns sabers en l'ofici que m'han estat de gran valor.

Quins productes feis?
Feim sobrassada, botifarrons, varia, paté i, en general, els productes de la matança tradicional. També sobrassada de porc negre i sobrassada ecològica. Tractam de fer nous productes, com el paté vegetal, i és possible que en un futur ampliem una mica aquestes produccions. Però no som partidari de fer gaire coses diferents, m'estim més fer-ne poques i ben fetes.

Quina és la vostra especialitat?
Home, la nostra especialitat és la sobrassada, però tot el que feim miram que sigui bo. Els nostres productes segueixen els procediments d'elaboració tradicionals, els que m'ensenyaren els antics propietaris quan jo vaig arribar. Per això feim una sobrassada molt artesanal, a l'antiga, i hi aplicam tot el que sabem i podem fer.

Hi ha diferències entre una sobrassada i una altra?
Cadascú fa la feina d'acord amb la seva manera de fer i de ser. Amb l'elaboració d'aliments, cada persona hi expressa el que realment és, per això cada empresa fa un producte diferent. Però els ingredients també són importants i han de ser de qualitat. La bona sobrassada, per exemple, vol carn en una proporció adequada.

És fàcil vendre sobrassades a Mallorca?
El mercat de la sobrassada és difícil, sobretot a Mallorca. Si tens un mercat guanyat i una clientela que et coneix, pots anar fent feina, però augmentar les vendes en el mercat insular no és fàcil. De fet, hi ha qualque fabricant que ho ven tot a la Península.

I vosaltres on veneu el producte?
Nosaltres venem a Mallorca i a la Península, principalment a tot el litoral mediterrani, des de Catalunya fins a Andalusia. A l'interior peninsular ja és més complicat vendre sobrassades.

A les generacions joves de Mallorca els agrada la sobrassada?
Hi ha una edat en què a una part dels joves no els agrada, però més endavant els arriba a agradar. És com la fava parada o les sopes mallorquines: ho has de tastar per poder-ho valorar. S'ha de fer un poc de feina per donar a conèixer els productes de la gastronomia tradicional, ja que la pressió és a favor del menjar ràpid.

Pot ser que la sobrassada hagi tingut un poc de mala premsa?
A vegades l'ha tinguda: s'ha dit que engreixava molt, però és com tot. Si menges un cantó de pa amb sobrassada, no et farà cap mal. La dieta mediterrània inclou també la sobrassada. D'ençà que Mallorca és Mallorca, aquest aliment ha format part de la dieta dels mallorquins.

Com veneu el producte?
Tenim clients directes i supermercats. A la Península tenim clients directes i distribuïdors. Així mateix, tenim una botiga al carrer dels Oms i ens va bé. Allà gaudim d'una bona clientela i, a més, afavoreix la difusió del nostre producte.

Estau reformant la fàbrica?
Sí, ara hi feim unes obres importants de reforma. Com que estam allà on hem estat sempre, tenim un espai molt gran i qualsevol actuació costa molt. Estam modernitzant les instal·lacions i ho hem fet tot nou.

Estau content del vostre producte?
Estic molt content de l'acceptació que tenen els nostres productes. Gràcies a aquest fet, la nostra fàbrica pot funcionar. La veritat és que molts de clients ens vénen recomanats pels altres i això ens ajuda molt.