TW
0

Margalida Colom gestiona una botiga singular, dedicada a uns productes especials per l'origen i la qualitat.

Com va sortir la idea d'obrir aquesta botiga?
La idea surt com un projecte de l'ONG Santa Maria sense Fronteres. Vàrem pensar a obrir una botiga de comerç just. Després, a causa de la demanda, vàrem anar introduint-hi altres productes. Volíem tenir-ne d'aquí i vàrem haver d'ampliar-la un poc més.

I ara què teniu?
Ara tenim una combinació de comerç just, producte balear i producte ecològic.

Quines activitats heu fet a la botiga?
Es va obrir com una seu de l'ONG i sempre l'hem tinguda oberta a gent que s'hi vulgui reunir. Hi hem fet tallers de cuina, cursos i altres activitats, sempre procurant promoure els nostres productes i una cultura solidària.

Quan la vàreu obrir?
El 2003. Ara, a començaments del 2010, ens mudarem a la plaça Nova, a la plaça del mercat. Amb el nou lloc podrem aprofitar la força del mercat del diumenge i, a més, tindrem un millor aparcament.

De comerç just, quins productes en teniu?
Tenim sobretot cafè, cacau, sucre... Són productes de gran qualitat, no sempre fàcils de trobar per part dels consumidors que creuen en aquest tipus de comerç solidari.

Hi ha un mercat d'aquests productes?
Hi ha gent que hi està interessada, però encara és minoritària. N'hi ha poques botigues. Als pobles petits encara és més difícil. Els estrangers coneixen el tema una mica més. Però els que el coneixen hi són molt fidels. Aquests productes no són gaire cars i són molt bons. N'hi ha una mancança i l'hem volguda cobrir. Així la gent no ha d'anar enfora del poble. Ara, per les festes, ve molta gent a comprar productes per fer les seves pròpies "paneres" de Nadal.

Quina gent cerca producte ecològic?
La més conscienciada és la gent jove. Per sort, de cada vegada més els interessa consumir els productes ecològics. Estan més ben informats. La franja d'edat més receptiva és la que se situa entre els 20 i els 40 anys. També ve gent d'altres nacionalitats i gent de fora poble. Al producte ecològic ens hi estam tombant de cada dia una mica més. Ens hem adaptat al que la gent demanava.

Teniu gaire producte ecològic?
Tenim farines, cereals, pastes, arròs, llet, confitures, vins, olives, tàperes, mel... sobretot producte envasat. El fresc no el podem tenir, de moment, almenys en la quantitat que voldríem. En el futur pensam enfocar la botiga molt més cap al producte fresc i de temporada. Ens interessa potenciar molt els aliments produïts pels nostres agricultors. Les coses bones sempre tindran un mercat i qualcú l'ha de cobrir.

També teniu llibres.
Fa estona que començàrem a vendre llibres de segona mà a la fira del llibre. Cada pic ens en porten més.

I el cafetet?
És un petit lloc d'encontre, on es pot prendre un cafè o una infusió. D'aquestes darreres, veig que en venem moltes. La gent torna molt als remeis d'un temps.

Quina és la vostra filosofia comercial?
Hem obert un espai diferent. Combinar llibres, articles de comerç just, productes locals i ecològics és una experiència nova en un poble. No som un negoci, per això no ens hem desanimat. Volem donar un servei i a la vegada mantenir una cosa que no hi seria sense nosaltres.

Quins són els vostres projectes?
Obrir la nova botiga i orientar-nos de cada vegada més cap a un establiment d'alimentació, especialitzada en producte local i ecològic. En els darrers anys, la vida comercial als pobles s'ha reduït molt, han desaparegut locals i llocs interessants, cosa que perjudica la vida del poble. El nostre objectiu és arribar a tenir una botiga de comerç just i ecològica que, a la vegada, atengui la gent del poble.

I continuareu amb els projectes solidaris?
Ara feim un projecte de sensibilització a les escoles sobre Gàmbia. És un treball que ens interessa molt. Es publicarà un conte elaborat entre els infants d'aquí i els d'allà que publicarem per la Fira. Ens hi ajudarà Catalina Valriu. Per un altre cantó, continuam col·laborant amb un menjador del Perú i amb altres iniciatives.