Martí Dalmau ha fet realitat el somni de poder viure de la feina que li agrada. Fruites Daniel té un prestigi sòlid per a tothom que vulgui productes de qualitat. dBalears ha parlat amb ell.
Com començàreu al negoci?
Els meus pares eren de Santa Margalida. Mon pare era ferrer i teníem terres com la resta de la gent dels pobles. Jo no vaig voler fer de ferrer i vaig continuar estudiant. Finalment vaig fer feina en una empresa de transports durant 13 anys. Els pares de la meva dona tenien un lloc al mercat de Santa Catalina i es varen posar malalts. Així vaig començar a anar a comprar a Mercapalma i allà vaig conèixer les verdures i les fruites.
Com així vos tombàreu cap al producte especial i de qualitat?
Quan es va fer Port de Portals hi havia molts d’alemanys que començaren a demanar productes que aquí no hi eren: lletugues de color, tota casta d’herbes i hortalisses especials. Vaig començar a dur producte, gràcies a l’experiència del meu treball anterior, i a poc a poc va venir al nostre lloc gent que volia productes especials, sobretot restaurants de qualitat.
Feis un servei molt personalitzat?
Sí, escolt molt les demandes del client i atenc les peticions més concretes. Ens demanen productes de mida petita, exòtics, especials...
Quina és la vostra activitat ara?
Per una part ens basam en la fruita i la verdura mallorquina i per l’altra en gènere poc conegut a Mallorca. Tenim una empresa dedicada en exclusiva a la distribució, que és Fruites Daniel. Feim venda al detall a Santa Catalina i distribució. Fa 3 anys vàrem optar per obrir una nau nova a Ciutat Jardí.
Quins productes serviu?
Compram producte mallorquí de la més alta qualitat que trobam i producte especial duit de fora. El 80% dels nostres clients són restaurants i hotels d’alt nivell. Tenim problemes per mantenir la línia d’alta qualitat. A vegades feim compres que després tornam o tiram. Conec el gènere quan me’l pos a la boca i en tema de qualitat no hi podem jugar. Hem de tenir el que ens demanen. Ara ens demanen verdura tailandesa que duim a través d’Alemanya.
Hi ha bona fruita a Mallorca?
Hi ha molt bona fruita. La fruita mallorquina és molt especial; de fet, a l’estiu la nostra base pel que fa a la fruita és Mallorca. Tenim poma mallorquina, melicotó i una pruna de Porreres magnífica. Ara, aquesta fruita l’has de cercar i l’has de voler pagar.
I la verdura?
La verdura, tant a l’estiu com a l’hivern, és de base mallorquina: pebres, albergínies, tomàtiga... Les herbes aromàtiques també ens les fan totes aquí. Duim tomàtiga de la Península pel color, perquè la mallorquina sovint no agafa un color tan vermell. En restauració, els colors i les mides són importants.
Disposam ja d’una restauració de qualitat?
Hi comença a haver una restauració de qualitat que dóna importància als ingredients. Ha pujat molt el nivell en 10 anys. També servim a una hostaleria de nivell molt alt. Aquest nivell hi és més a la zona de Palma cap a Andratx i a molts petits hotels rurals.
I la distribució minorista?
Les botigues han desaparegut. Tan sols hi ha dues cadenes de supermercats i essent només dues venen el que volen al preu que volen. Sempre que vaig a un establiment vaig a la fruiteria i veig el preu altíssim i la qualitat penosa. Però la gent ho compra perquè no pot triar. Els mercats municipals són els únics que se salven.
Perdem cultura alimentària?
Els joves aviat no coneixeran res. Arriba un moment en què troben que un melicotó bo no és bo. Les coses bones són les dolentes perquè ja no han conegut res més que les dolentes. Passa igual amb la bona cuina casolana: ja no els agrada. S’ha de fer molta feina per defensar el producte de qualitat.
Per a això ens faran falta productors.
Hi ha joves que estan interessats a fer coses noves, el problema és que cada dia hi ha més poca gent que produeixi. Molts de joves s’han hagut de posar a fer quilograms perquè si fan un producte bo no saben on col·locar-lo. No és normal que el producte bo acabi al mateix preu que el dolent.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.