Les patates són el producte fresc que més s'encarí durant el 2006

El pollastre i l'enciam acumularen increments superiors al 15%

TW
0

Amanida d'enciam i pollastre amb patates. Un menú d'allò més sa i senzill però que l'any passat va veure disparat el seu preu pels increments que han registrat els seus tres ingredients. Així, les patates, la carn de pollastre fresca i l'enciam són els aliments que lideren el rànquing de pujades el 2006, tots acumulen en els seus preus increments per sobre del 15 per cent. Un menú que s'encareix encara més si l'acompanyam amb vi negre i l'amanim amb oli d'oliva, ja que ambdós són els productes envasats que més pujaren.

A l'altre extrem, ens trobam amb les anxoves, que amb una caiguda en el seu preu de més del 7,7 per cent, va ser l'aliment que més s'abaratí durant l'any passat. Segons les dades publicades ahir pel Ministeri d'Indústria, Turisme i Comerç, el preu de les patates es va disparar el 2006 gairebé un 21 per cent. En el segon lloc de la llista de pujades apareix la carn de pollastre fresca, el preu de la qual s'incrementa en un 16,8 per cent, seguit de l'enciams, que augmentà un 15,8 per cent.

També registraren pujades significatives el salmó, que s'encarí un 13,5 per cent; les peres d'aigua, que pujaren gairebé un 12 per cent; la truita, amb un increment de l'11 per cent; les cebes, amb un 10,8 per cent i les bledes que l'any passat també pujaren el seu preu en 10,8 per cent. A l'altre costat de la balança se situen les anxoves, les cloïsses o el sorell, que lideren les baixades de preus. Les que més varen contribuir a alleugerir una mica el pes, en termes econòmics, de la cistella de la compra foren les anxoves, que durant l'any passat acumularen un descens superior al 7,7 per cent.