Vint-i-cinc anys de la major intoxicació alimentària a l'Estat

L'oli de pinyolada matà prop de 700 persones i n'afectà més de 20.000

TW
0

El consum d'oli de pinyolada desnaturalitzat, que va provocar la mort de prop de 700 persones i que n'afectà més de 20.000, es recorda avui, 25 anys després de la primera mort per la malaltia de la síndrome tòxica, que es convertí en la major intoxicació alimentària en la història d'Espanya.

El jove Jaime Vaquero, que vivia a Torrejón de Ardoz (Madrid), fou la primera persona que l'1 de maig de 1981 morí a causa de la llavors desconeguda malaltia, de la qual es conegueren ben aviat nous afectats i morts i que provocà un gran desconcert en les autoritats sanitàries, en els metges i entre la població.

La majoria de les víctimes i afectats foren persones de classe treballadora, que vivien al centre d'Espanya, però no es trobava cap nexe entre ells i no fou fins al cap d'un any quan les principals investigacions assenyalaren que la probable causa comuna entre els milers d'afectats era el consum d'oli de pinyolada desnaturalitzat amb anilina.

Aquest oli, que es va importar de França per a ús industrial, es distribuí de manera fraudulenta en garrafes de plàstic per a ús humà després d'extreure'n l'anilina a alta temperatura, un procés que hi va propiciar a la creació de composts tòxics que causaren la greu intoxicació coneguda avui com a síndrome de l'oli tòxic.

De les més de 20.000 persones afectades, 18.517 han rebut les seves indemnitzacions de l'Estat, declarat, després d'un llarg procés judicial, responsable civil subsidiari, si bé encara queda gent que podt reclamar aquestes ajudes econòmiques.

Vint-i-cinc anys deprés del desastre, encara queden molts d'interrogants, per exemple que no totes les garrafes que es vengueren tenien la mateixa concentració de verí, cosa que explica per què algunes persones emmalaltiren molt més aviat que altres.