Els preus dels pebres verds, patates i llimones pujà més d'un 20 per cent durant l'any passat. A l'apartat de productes frescs, només baixaren el 2003 les sardines, la maire, el salmó i les mongetes tendres. Pel que fa als productes envasats, destaca la pujada de l'oli d'oliva. El Ministeri d'Economia confia que el preu d'aquest producte s'estabilitzi en un o dos mesos i atribueix l'encariment dels peixos, sobretot a les festes nadalenques.
Entre desembre de 2002 i 2003, els pebres verds i les patates pujaren el seu preu un 28,39 i 23,68 per cent, respectivament, mentre que les llimones ho feren en un 20,69 per cent. Altres productes frescs que registraren pujades anuals de més del 10 per cent foren els enciams (12,25 per cent), les peres d'aigua (12,44 per cent), els ous (13,59 per cent), les taronges (18,40 per cent), les pomes (19,01 per cent) i la resta de fruites.
Per la seva part, les sardines i la maire baixaren el 2003 un 2,88 i 2,84 per cent, respectivament, mentre que el salmó descendí un 1,49 per cent i les mongetes tendres, un 3,02 per cent.
Quant a les carns, només el conill de granja pujà per sobre del 10 per cent (10,39 per cent) malgrat la caiguda del 5,12 per cent registrada el desembre. La vedella augmentà l'any l'1,44 per cent i, a continuació, es col·locà el porc que pujà el 2,26 per cent, el be, un 3,52 per cent i el pollastre, un 5,92 per cent. El director general de Política Comercial, Carlos Jiménez, destacà la baixada de la tomàtiga del 13,71 per cent registrada el mes de novembre, que ha tornat als seus «preus habituals» per un ajust de l'oferta i la demanda, pel qual «ha deixat de ser un producte de luxe».
Les anxoves i les cebes foren els frescs que més s'encariren el passat mes respecte a novembre, en registrar pujades del 6,99 i 6,13 per cent, respectivament. A aquests increments se sumen la pujada del sorell, que augmentà un 5,22 per cent respecte a novembre. Jiménez assegurà que l'encariment del preu dels peixos és a causa de les festes nadalenques, i en el cas de l'anxova per l'aturada biològica del Cantàbric.
D'altra banda, els productes envasats que més pujaren durant el passat any foren l'oli d'oliva (6,77 per cent), els espagueti (5,48 per cent), els musclos en escabetx (5,45 per cent), el iogurt (5,13 per cent) i la xocolata amb llet (4,19 per cent). El director general de Política Comercial explicà que la pujada de l'oli d'oliva es deu fonamentalment a una falta d'oferta, en coincidir amb l'inici de la campanya de l'oliva.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.