TW
0

El Ministeri de Sanitat i Consum envià ahir a les comunitats autònomes i a les autoritats comunitàries una acotació de l'alerta alimentària llançada el 3 de juliol sobre l'oli de pinyolada d'oliva, cosa que suposa a la pràctica que l'oli que compleixi amb els límits màxims d'hidrocarburs policíclics aromàtics (HAP) establerts pel Govern en l'ordre del 25 de juliol es podrà comercialitzar a partir d'ara, segons informaren fonts d'aquest departament. Segons aquestes fonts, la decisió només afectarà l'oli de pinyolada d'oliva fabricat d'acord amb aquests paràmetres, i no els lots que van ser immobilitzats a principis de juliol per tenir valors d'HAP molt per sobre dels aconsellats per evitar efectes sobre la salut dels consumidors.

Les fonts consultades varen afirmar que l'oli de pinyolada fabricat d'acord amb l'ordre de l'Executiu es pot comercialitzar i varen afegir que de fet ja existeixen vuit refinadores que poden produir oli amb valors d'HAP dins dels límits marcats. La presència en elevades dosis d'hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP) va provocar l'activació de la Xarxa d'Alerta Alimentària el 3 de juliol i la conseqüent immobilització de tots els lots que estaven llavors al mercat.

L'ordre del Govern, a la qual s'han d'ajustar des de finals de juliol tots els fabricants d'oli de pinyolada d'oliva, estableix un límit màxim de cinc micrograms per quilogram d'oli per al conjunt dels HAP i de dos micrograms per quilo per al cas concret del benzopirè. D'altra banda, la directora general de Salut Pública del Ministeri de Sanitat i Consum, Dolores Flores, va assegurar ahir que l'oli de pinyolada d'oliva fabricat des d'aquest mes endavant, una vegada «delimitada» l'alerta alimentària sobre aquest producte, «pot tornar a comercialitzar-se sense cap tipus de problema».