El Ministeri de Sanitat i Consum envià ahir a les comunitats
autònomes i a les autoritats comunitàries una acotació de l'alerta
alimentària llançada el 3 de juliol sobre l'oli de pinyolada
d'oliva, cosa que suposa a la pràctica que l'oli que compleixi amb
els límits màxims d'hidrocarburs policíclics aromàtics (HAP)
establerts pel Govern en l'ordre del 25 de juliol es podrà
comercialitzar a partir d'ara, segons informaren fonts d'aquest
departament. Segons aquestes fonts, la decisió només afectarà l'oli
de pinyolada d'oliva fabricat d'acord amb aquests paràmetres, i no
els lots que van ser immobilitzats a principis de juliol per tenir
valors d'HAP molt per sobre dels aconsellats per evitar efectes
sobre la salut dels consumidors.
Les fonts consultades varen afirmar que l'oli de pinyolada
fabricat d'acord amb l'ordre de l'Executiu es pot comercialitzar i
varen afegir que de fet ja existeixen vuit refinadores que poden
produir oli amb valors d'HAP dins dels límits marcats. La presència
en elevades dosis d'hidrocarburs aromàtics policíclics (HAP) va
provocar l'activació de la Xarxa d'Alerta Alimentària el 3 de
juliol i la conseqüent immobilització de tots els lots que estaven
llavors al mercat.
L'ordre del Govern, a la qual s'han d'ajustar des de finals de
juliol tots els fabricants d'oli de pinyolada d'oliva, estableix un
límit màxim de cinc micrograms per quilogram d'oli per al conjunt
dels HAP i de dos micrograms per quilo per al cas concret del
benzopirè. D'altra banda, la directora general de Salut Pública del
Ministeri de Sanitat i Consum, Dolores Flores, va assegurar ahir
que l'oli de pinyolada d'oliva fabricat des d'aquest mes endavant,
una vegada «delimitada» l'alerta alimentària sobre aquest producte,
«pot tornar a comercialitzar-se sense cap tipus de problema».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.