Imatge d'un dels forns on es destil·la la mescla de pinyolada i dissolvent.

TW
0

La crisi de l'oli d'oliva de pinyolada ja té conseqüències internacionals. La portaveu del comissari europeu de Sanitat, David Byrne, recordà als estats membres que, acollint-se al principi de precaució, poden tancar l'entrada als olis espanyols per un espai curt de temps, fins que el Govern espanyol aclareixi la situació. No obstant això, ja hi ha països que han pres aquesta mesura de manera unilateral. «Si els estats tenen preocupacions sobre l'abast del problema, poden bloquejar l'entrada de l'oli espanyol per un espai curt de temps; fins que la situació s'aclareixi», afirmà Beate Gmider, portaveu del comissari de Sanitat. No obstant això, recordà que si no se sap exactament quins productes han de prohibir, pot ser que n'estiguin vetant alguns sense problemes.

Alguns països ja han pres aquesta mesura. La Unió de Petits Agricultors assegura que França, Bèlgica i Rússia ja han començat a detenir les importacions d'oli d'oliva espanyol. A pesar d'això, hi ha qui llegeix en aquestes mesures un caire més comercial que no sanitari. El conseller d'Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat, Josep Grau, creu que els països que tanquen les portes a l'oli espanyol utilitzen la pinyolada «per a les seves pròpies batalles comercials». Per això, instà la diplomàcia espanyola que intervengui per defensar l'oli. «No té sentit que alguns països vulguin posar en el mateix sac tots els olis d'oliva», va dir.

En qualsevol cas, per evitar possibles caos en el mercat, la Comissió Europea ha demanat a Espanya que remeti informes tan aviat com sigui possible detallant les partides d'oli que ha retirat, cap on hi ha hagut exportacions i la llista de productes que contenen benzopirè. A més demanà proves científiques del risc que presenta aquesta substància. Tot això serà enviat a la resta de països de la Unió.

Mentrestant, a Espanya continua la indignació entre els productors, que ja demanen indemnitzacions. El president de l'Associació d'Extractors de Pinyolada (ANEO), Fernando Muñoz, exigí que es «revoqui de manera immediata la immobilització d'olis» que ha decidit el Ministeri de Sanitat i anuncià que iniciaran una negociació per demanar indemnitzacions al Govern pel dany que està patint el sector, sense descartar una demanda. No obstant això, reconeix que aquesta mesura seria molt llarga, per la qual cosa es mostren més partidaris d'una indemnització.

Tabac
La quantitat de benzopirè que s'ingereix en fumar un sol cigarret és la mateixa que contenen en total 100 botelles d'oli de pinyolada d'oliva, segons afirmà ahir el doctor Eugenio de la Cruz, vocal de la Societat Espanyola d'Especialistes en Tabaquisme (Sedet). «El benzopirè és clarament un cancerigen», afirmà per la seva banda el professor Javier Ayesta, qui afegí que és una substància «evidentment tòxica», i demostrà el seu respecte per la decisió «tècnica» que ha pres Sanitat d'immobilitzar el producte.