Diverses organitzacions d'agricultors i productors d'oli
criticaren la decisió del Ministeri de Sanitat de retirar l'oli de
pinyolada d'oliva després de detectar-s'hi una substància tòxica
que pot provocar càncer a llarg termini. Desproporcionada,
injustificada i alarmista». Així veuen les organitzacions agràries
i els productors la decisió del Ministeri de Sanitat de retirar
cautelarment l'oli de pinyolada d'oliva del mercat davant la
sospita que pugui ser perjudicial per a la salut.
Pel responsable del grup estatal de treball d'oli d'oliva
d'Asaja, Francisco Molina, es podria haver posat solució al
problema «sense tant escàndol». Molina explicà que la presència del
benzopirè es deu al procés d'assecat, que es pot solucionar amb uns
filtres que la indústria pot assumir. El responsable d'Asaja creu
que a la llarga no se'n ressentirà el mercat estatal ni les
exportacions en estabilitzar-se després d'un petit descens «tal com
ha succeït en altres sectors de l'alimentació recentment».
Menys optimista es mostrà la Coordinadora d'Organitzacions
d'Agricultors i Ramaders (COAG), que creu que es pot produir un
enfonsament en el mercat, per la qual cosa va fer una crida a la
calma entre els consumidors assegurant que no existeix gens de
perill en el consum d'oli d'oliva. El secretari general de la Unió
de Petits Agricultors, Fernando Moraleda, creu que la ministra
Villalobos ha actuat més per càlcul polític de la seva imatge que
per l'interès general. «Ha estat una mesura desproporcionada.
Podria haver-se fet d'una altra manera», afirmà.
Un membre de la Junta directiva de l'Associació d'Extractors
d'Oli de pinyolada, José María Espuny, assegurà que aquest tipus
d'oli no és tan perillós ni tan nociu com s'ha dit. «El benzopirè
tendria efectes a molt llarg termini i després d'haver-ne consumit
grans quantitats». Espuny comparà els efectes nocius de la ingesta
de 15 litres d'oli de pinyolada d'oliva a l'any amb el que podrien
produir dos cigarrets.
El portaveu de l'Associació Nacional de Productors d'Oli de
pinyolada, Francisco Carrasco, assegurà que l'oli de pinyolada
s'elabora amb un dissolvent completament autoritzat. «El benzopirè
pot venir ocasionat per la combustió dels assecadors, no del procés
d'extracció», explicà. Carrasco creu que altres productes que
passen pel forn, com el pa, la carn a la brasa, els fumats, l'aigua
embotellada poden tenir un nivell de benzopirè fins i tot superior
al detectat a l'oli.
PSOE i IU també criticaren la gestió del Govern, tot i que per
motius diferents que les organitzacions agràries. Els dos partits
polítics denunciaren que la ministra de Sanitat, Celia Villalobos,
no hagi comparegut després de prendre una mesura tan dràstica i que
no s'hagi comptat amb les comuniats autònomes. La secretària de
Consumidors i Usuaris del PSOE, Isabel Pozuelo, considera necessari
que es facin públics els informes científics que determinen els
efectes nocius per a la salut i demanà a Villalobos que aclareixi
si la presència de l'hidrocarbur es troba en tot l'oli o només en
determinades partides. Pozuelo creu que el Govern ha comès un
«error gravíssim» en prendre aquesta mesura sense comptar amb les
comunitats autònomes i els representants del sector de
producció.
Comunitats
Totes les comunitats autònomes seguiren l'ordre del Govern i
retiraren les existències del mercat. Algunes de les governades pel
PSOE criticaren la manca d'informació del Govern i també
qualificaren la mesura de «precipitada».
Davant de les protestes de socialistes i membres d'IU, la
coordinadora de la Mesa Sectorial del Partit Popular, Ana Mato,
acusà els socialistes d'anteposar els interessos del partit a la
salut dels consumidors.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.