Agricultors i productors critiquen la retirada de l'oli per 'desproporcionada'

PSOE i IU exigeixen la compareixença de Villalobos per aquesta mesura «espectacular»

TW
0

Diverses organitzacions d'agricultors i productors d'oli criticaren la decisió del Ministeri de Sanitat de retirar l'oli de pinyolada d'oliva després de detectar-s'hi una substància tòxica que pot provocar càncer a llarg termini. Desproporcionada, injustificada i alarmista». Així veuen les organitzacions agràries i els productors la decisió del Ministeri de Sanitat de retirar cautelarment l'oli de pinyolada d'oliva del mercat davant la sospita que pugui ser perjudicial per a la salut.

Pel responsable del grup estatal de treball d'oli d'oliva d'Asaja, Francisco Molina, es podria haver posat solució al problema «sense tant escàndol». Molina explicà que la presència del benzopirè es deu al procés d'assecat, que es pot solucionar amb uns filtres que la indústria pot assumir. El responsable d'Asaja creu que a la llarga no se'n ressentirà el mercat estatal ni les exportacions en estabilitzar-se després d'un petit descens «tal com ha succeït en altres sectors de l'alimentació recentment».

Menys optimista es mostrà la Coordinadora d'Organitzacions d'Agricultors i Ramaders (COAG), que creu que es pot produir un enfonsament en el mercat, per la qual cosa va fer una crida a la calma entre els consumidors assegurant que no existeix gens de perill en el consum d'oli d'oliva. El secretari general de la Unió de Petits Agricultors, Fernando Moraleda, creu que la ministra Villalobos ha actuat més per càlcul polític de la seva imatge que per l'interès general. «Ha estat una mesura desproporcionada. Podria haver-se fet d'una altra manera», afirmà.

Un membre de la Junta directiva de l'Associació d'Extractors d'Oli de pinyolada, José María Espuny, assegurà que aquest tipus d'oli no és tan perillós ni tan nociu com s'ha dit. «El benzopirè tendria efectes a molt llarg termini i després d'haver-ne consumit grans quantitats». Espuny comparà els efectes nocius de la ingesta de 15 litres d'oli de pinyolada d'oliva a l'any amb el que podrien produir dos cigarrets.
El portaveu de l'Associació Nacional de Productors d'Oli de pinyolada, Francisco Carrasco, assegurà que l'oli de pinyolada s'elabora amb un dissolvent completament autoritzat. «El benzopirè pot venir ocasionat per la combustió dels assecadors, no del procés d'extracció», explicà. Carrasco creu que altres productes que passen pel forn, com el pa, la carn a la brasa, els fumats, l'aigua embotellada poden tenir un nivell de benzopirè fins i tot superior al detectat a l'oli.

PSOE i IU també criticaren la gestió del Govern, tot i que per motius diferents que les organitzacions agràries. Els dos partits polítics denunciaren que la ministra de Sanitat, Celia Villalobos, no hagi comparegut després de prendre una mesura tan dràstica i que no s'hagi comptat amb les comuniats autònomes. La secretària de Consumidors i Usuaris del PSOE, Isabel Pozuelo, considera necessari que es facin públics els informes científics que determinen els efectes nocius per a la salut i demanà a Villalobos que aclareixi si la presència de l'hidrocarbur es troba en tot l'oli o només en determinades partides. Pozuelo creu que el Govern ha comès un «error gravíssim» en prendre aquesta mesura sense comptar amb les comunitats autònomes i els representants del sector de producció.

Comunitats
Totes les comunitats autònomes seguiren l'ordre del Govern i retiraren les existències del mercat. Algunes de les governades pel PSOE criticaren la manca d'informació del Govern i també qualificaren la mesura de «precipitada».

Davant de les protestes de socialistes i membres d'IU, la coordinadora de la Mesa Sectorial del Partit Popular, Ana Mato, acusà els socialistes d'anteposar els interessos del partit a la salut dels consumidors.