algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 20°
18°

Porreres fa un racó a la memòria

A l'oratori de la Santa Creu ja hi ha el monument a les víctimes del feixisme, una rèplica del mural de Frau, que va ser inaugurat ahir en el lloc on foren afusellats desenes de republicans. També hi ha un panell com a testimoni de la història i un poema de l'escriptor Miquel López Crespí

690

El mural ha quedat instal·lat al racó de la memòria.

16-04-2011 | Gori Vicens

Contra l'oblit i per la justícia. Porreres ha dignificat el "racó de la memòria", el lloc on es va portar a terme l'afusellament de desenes de republicans, darrere l'oratori de la Santa Creu. Des d'ahir acull la rèplica del mural de Frau, obra d'Andreu Pascual i Jaume Ramis. Ahir es va inaugurar aquest monument, a més de la instal·lació d'una placa explicativa en la qual s'exposa la història del lloc i un poema de l'escriptor Miquel López Crespí. També cal destacar que s'ha tornat a col·locar la porta de fusta on encara es poden veure els forats deixats per les bales.

Va ser un acte molt emotiu i participatiu al qual participà Bartomeu Mestre Sureda, Balutxo. A més, va haver-hi una gran assistència i una gran representació política. El batle, Bernat Bauçà, va estar acompanyat del senador Pere Sampol i Xavier Ramis, entre d'altres alts càrrecs. Cal destacar també una gran representació del món de la cultura, com Biel Majoral, Manuel Suárez i el mateix Miquel López Crespí.

Des de fa anys, a Porreres se celebren una sèrie d'actes de reconeixement a les víctimes que van lluitar per la Segona República. La convocatòria es va iniciar en el 2004 per iniciativa del PSM-Entesa Nacionalista i cada any s'ha organitzat amb la col·laboració d'alguns familiars de les víctimes. A més, des del 2007 hi col·labora l'Associació Memòria de Mallorca. Des de gener de 2008 es va convertir en un acte institucional. Es va crear una comissió encarregada d'establir el protocol.

Balutxo va destacar que "recordar d'una manera objectiva el nostre passat com a poble, els crims del feixisme, s'ha fet summament necessari en aquest temps de confusió fomentada des de tots els poder establerts". Els familiars de les víctimes van ser present en aquest acte i es van dipositar una corones de flors sota la porta de les bales. D'altra banda, cal destacar que també es va fer la ruta per la memòria a la Coma.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Els polítics no sempre estan al seu lloc., fa mes de 7 anys

Per a puntualització...llàstima que na Lila Thomas no estigués al seu lloc quan va dir en públic que son pare, falangista i jutge, era una bona persona, tot i que va absoldre un falangista acusat de matar una dona durant la guerra civil....una molt bona persona.
Salut

Valoración:2menosmas
Per jrbs, fa mes de 7 anys

Val mes tard que mai. Davant els que varen morir majorment per la llibertat i el PROGRES que aquesta pòrta, honor als que varen morir per aquests pricipis bàsics de l'home.
Sobren les "puntualitzacions" divididores.

Valoración:16menosmas
Per NO SOM ESPANYOLS, fa mes de 7 anys

Sí, tot homenatge a les víctimes del feixisme sempre serà necessari, però aquesta bandera sobra, deshonra les víctimes. Els espanyolistes sempre ens han volgut anihilar fossin del bàndol que fossin. NO SOM ESPANYOLS.

Valoración:-1menosmas
Per fogater, fa mes de 7 anys

Tot homenatge a les víctimes del feixisme sempre serà necessari. La restitució del seu honor en molts casos encara resta pendent. I també resta pendent la condemna dels botxins...

Valoración:15menosmas
Per Puntualització, fa mes de 7 anys

La convocatòria no es va iniciar el 2004. Dia 8 de gener de 1978 ja es va fer un gran homenatge i, d'aleshores ençà, s'han fet més actes. Posats a ser rigorosos, cada any, el 14 d'abrl, la meva padrina porrerenca ens hi portava. Vull dir que va ser més cosa de la iniciativa privada i particular que no de les organitzacions.
Ahir va ser un acte magnífic en tots els sentits. Em va sobrar l'arrogància estufada de qualque polític que sempre cerca la foto i exhibir les sigles, en contrast amb altres (Fina Santiago, Lila Tomàs o el mateix batle del poble, Bernat Bauçà) que saberen estar en el lloc que els correspon. Allò que m'agradà més va ser la satisfacció dels familiars de les víctimes assassinades. Un bon acte de reparació.

Valoración:20menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris