algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
17°

Més català a les Illes que a Catalunya

El català és la llengua del 56% d'illencs, 39% de principatins i 22% de valencians

L'ús del català a les Illes és superior que el de Catalunya i el País Valencià. Encara més: l'any 2008 es parlava més català a les Illes que no avui dia al Principat. Així es desprèn del Baròmetre de la comunicació i cultura, presentat ahir a Barcelona. L'estudi assegura que el català és la llengua pròpia del 53,3% dels illencs, mentre que el 39,8% assenyala que és el castellà i un 6,5%, altres llengües.

Aquest resultat, datat l'any 2008, és fins i tot més bo que el que Catalunya assoleix el 2010. I és que tan sols el 35,2% dels enquestats principatins assenyalaven, l'any 2010, tenir el català com a llengua inicial. El 57,3% dels enquestats, en canvi, es decantaven pel castellà.

Al País Valencià també es visualitza un menor ús de l'idioma propi, ja que el 22,6% té el català com a inicial envers el 72,1% que aposta pel castellà (més un 5% d'habitants que té un altra llengua inicial). Que el català no sigui la llengua inicial dels enquestats no significa que la desconeguin. De fet, l'estudi marca que la capacitat d'entendre el català ronda el 90% a tots els Països Catalans (tot i que a Eivissa i al sud del País Valencià és menor).

Respecte de la capacitat de parlar-lo, s'aprecien millores a l'interior del Principat respecte dels anys 80, però disminueix a les comarques d'Alacant. I també perd terreny a Menorca, com ja advertí fa poques setmanes la Direcció General de Poítica Lingüística. Pel que fa a la capacitat d'escriure en català, en canvi, l'estampa millora arreu del país en comparació a mitjan anys 80.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Francat, fa mes de 6 anys

Que tothom parli en la llengua que li vingui de gust. I això de castellans inadaptats és mentida, o tan sols deu rondar el 10 %. La resta de castellanoparlants entenen el català, encara que no el parlin sovint, i són solidaris amb la causa catalana pel que fa al nivell cultural. Avui en dia el castellà no està imposat; i haurien de ser els ciutadans catalanoparlants els principals agents de recuperació de la llengua i en menor grau les administracions.

Valoració:2menosmas
Per Blandiblue, fa mes de 6 anys

Aquí l'única llengua imposada és la forastera. Des de quan es considera imposada la llengua pròpia d'un territori en aquest territori? Es normal que en llocs com els pobles el català o mallorquí o com ho solgueu anomenar sigui el mes parlat, a Catalunya passa el mateix, en les poblacions petites la parla majoritària és el català i en els llocs on els immigrants intolerants no s'han adaptat hi ha un 50% de castellà i 50% de català.

Valoració:3menosmas
Per SI HOME, MES QUE CATALUNYA, JAJAJAJA, fa mes de 6 anys

Aquestes dades són una exageració absoluta. Qué han fet l'enquesta a Sineu? XD

Valoració:2menosmas
Per Francesc, fa mes de 6 anys

Jaume, jo som un menorquí, és a dir un català insular, per més senyes, de Menorca. T'he de dir que a bona part de Menorca el català s'hi sent tant com als llocs del Principat on s'hi sent més.

Què passa? que a les ciutats, com Barcelona o Palma, s'hi sent parlar molta gent que o bé acaba d'arribar o bé està fent turisme o bé està fent negocis. Després també hi ha aquells que viuen a un guetto i es mantenen tancats en la llengua del seu país d'origen, tancats al poble autòcton; sincerament, açò passa a molts llocs el Principat, lamentablement, i a un parell de llocs de la CAIB.

Valoració:4menosmas
Per Jaume, fa mes de 6 anys

Em sap greu, sóc català resident a Mallorca i no em crec que aquí es parli més català que al Principat. Ho sento, però algú ho havia de dir!

Valoració:2menosmas
Per octubre, fa mes de 6 anys

@rafa: això dic jo,tan que us queixeu que s´imposa el català i mira....

Valoració:1menosmas
Per Francesc, fa mes de 6 anys

Malgrat segles de persecució de la llengua pròpia de d'imposició del castellà, amb el foment de la colonització demogràfica, etc. el poble encara és viu.

Hi ha tota una maquinària disposada a fer-nos desaparèixer. Tenim un PP dominat directament per gent catalanofòbica a cara alta i tenim un PSOE-IB que just mira d'on bufa el vent i sempre fidel a la imposició del castellà i la voluntarietat de la llengua pròpia.

S'atraquen eleccions. Els espanyols que viuen a les illes i que no entenen la necessitat de tenir partits autòctons per defensar el seu nivell de vida només dubtaran entre votar pp, psoe, upyd i d'altres partits espanyols. Tots els que estimam la llengua i entenem la seua importància vital com a eina de cohesió social sabem que és fonamental que el PP no governi, 4 anys més sense atacs directes des de casa. Podem pensar que el PSOE-ib ha de ser fort perquè el PP no governi, però per votar els partits espanyols ja en tenim prou d'espanyols.

Tothom a votar, les eleccions es decidiran per molt pocs vots!

Valoració:1menosmas
Per un bilingüe, fa mes de 6 anys

A "coco": crec que no demostres cap respecte per la nostra llengua. Aixì donç no et queixis si molts de nosaltres no respectem el castellà que ens vé d'afora. Nosaltres ja ho som bilingües, ara fa falta que vosaltres també ho sigueu, si és que realment formau part del nostre poble. Salut i cultura per a tots!

Valoració:13menosmas
Per Em de Mallorca, fa mes de 6 anys

No em sorprèn la correlació entre el baixíssim percentatge actual de catalanoparlants al País Valencià i la força que hi té el secessionisme lingüístic (defensa de les modalitats lingüístiques i tal). Com seria la situació sociolingüística dels Països Catalans sense la imposició de l'espanyol (constitució espanyola, règim franquista, totes les repúbliques espanyoles) i del francès i la massiva immigració d'espanyols i de francesos a les nostres terres? N'hi haurà prou de donar una ullada a la Galícia portuguesa (el nord de Portugal) i a la comunitat autònoma de Galícia. O comparar la situació a Sineu amb la de Calvià. La situació és reversible, però vol temps, sacrifici i esforç. Depèn de nosaltres, no pas dels nostres enemics.

Valoració:19menosmas
Per Capaç, fa mes de 6 anys

Això d'aquesta millora en la capacitat d'entendre, parlar i escriure en català és fantàstic. Ara només falta millorar-ne l'us a tots els nivells. No sigui cosa que l'enterrem amb una salut de ferro.

Valoració:18menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris