algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
17°

L'STEI i UGT consideren 'demagògica' la proposta de lliure elecció de centre de Bauzá

Els secretaris generals de l'STEI i de la FETE-UGT, Biel Caldentey i Carme Santamaría, respectivament, han ratllat d'"inadequada" i "absolutament demagògica" la proposta de lliure elecció de centres per motius lingüístics que el president del PP, José Ramón Bauzá, ha incorporat en el seu programa electoral. Després de firmar amb el conseller d'Educació i Cultura, Bartomeu Llinàs, la pròrroga del Pla per a l'estabilitat del personal docent i la millora del sistema educatiu, que afectarà a 3.000 professors interins, Caldentey ha expressat el seu "respecte" pels idearis polítics, si bé ha remarcat que no entén que "es facin proposades que impliquin objectivament un increment de la despesa pública i, a continuació, es digui que es rebaixaran els impostos".

Així, ha asseverat que si la proposta de Bauzá és "pura ideologia", està "molt bé, perquè estam en una confrontació electoral en la qual cada un busca centrar una sèrie d'objectius per cohesionar el seu electorat". No obstant això, ha recordat que el STEI no està en aquesta confrontació, sinó que aposta per una "millora objectiva del sistema educatiu". En aquesta línia, Caldentey ha advocat per un pacte social per l'educació, que comenci per un acord "bàsic i fonamental" de les organitzacions representatives de la comunitat educativa i en què estigui implicada l'administració pública, amb l'objectiu que "no hi hagi baralles constants sobre temes acordats, sinó un pacte polític".

D'altra banda, ha criticat que per dur a terme el projecte de llibertat de centre, els 'populars' hauran de derogar no solament el Decret de Mínims, sinó també la Llei de Normalització Lingüística, que "té com a principi bàsic que la llengua vehicular de l'ensenyament a les Balears és el català". "El STEI defensa l'ensenyament en català, però es pot incorporar progressivament en condicions de garantia i qualitat l'ensenyament d'una tercera llengua, com l'anglès, però això no s'ha de fer com una campanya per desmuntar el projecte lingüístic del centre, sinó per encaixar objectivament una tercera llengua dins del pla d'estudis i projectes de cada centre", ha subratllat.

En aquesta línia, ha manifestat que, per aconseguir aquest objectiu, el Govern podrà comptar amb el STEI, però "no per anar en contra del català". Finalment, ha reprovat que el tema de la llengua sempre és "recurrent" en període electoral, "com si el PP no hagués governat mai aquesta Comunitat Autònoma, ja que ara sembla que s'hagi d'implementar la llibertat d'elecció de llengua, quan ja existeix, ja que objectivament, qualsevol pare pot demanar una atenció individualitzada en un centre que es faci immersió lingüística".

Millora de les infraestructures

En similars termes s'ha expressat Santamaría, que ha considerat que, en aquests moments, hi ha altres prioritats en l'educació de les illes, com millorar les infraestructures, ja que en aquests moments "no són les desitjables", tenint en compte que els centres educatius estan suportant unes proporcions d'alumnes "molt elevades". A més, la secretària general de FETE-UGT a les Balears ha estimat que la proposta de Bauzá "no és viable", mentre ha incidit que és "necessari" apostar per altres mesures "gestionant el millor possible els diners públics". "A cada campanya ens trobam les mateixes propostes i això no pot ser, perquè la situació és prou important i complicada com per apostar per altres mesures, ja que ens mereixem un sistema educatiu amb un èxit, per al qual es necessita una inversió econòmica i continuar amb les mesures que s'han posat en marxa els últims quatre anys", ha clos.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris