algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
17°

L'OCB respondrà als atacs a la llengua

Faran mobilitzacions que, d'una manera pedagògica, seran una contesta als atacs que aquests dies pateix el català en àmbits com la sanitat. Segons diu Martí, “el decret del Govern no fa que els treballadors de la salut pública s'equiparin amb la resta de funcionaris”

El consell assessor de l’Obra Cultural Balear decidí ahir respondre als atacs a la llengua. Ara bé, la mobilització ha de ser encara ratificada per la junta directiva que presideix Jaume Mateu. No s’ha concretat encara el dia ni la manera de contestar als atacs a la llengua que arriben des de diferents sectors i als quals s’ha sumat el Partit Popular amb especial virulència les darreres setmanes. En aquest sentit, ha creat gran preocupació a l’Obra Cultural Balear el fet que el PP anunciàs dies enrere la seva intenció de derogat la Llei de normalització lingüística i el Decret de mínims quan aconsegueixi el poder.

L’Obra valora molt negativament que es pretengui crear una guerra amb el català, que no hauria de ser altra cosa que un element cohesionador de la societat. Així mateix, des de l’Obra es considera extremadament perillós que es trenqui el mínim consens que ha perdurat durant anys envers la normativa vigent, promulgada a més a més durant governs del Partit Popular. "Després que hi hagi hagut diferents veus que s’han manifestat en contra de normalitzar la llengua pròpia en un àmbit tan important com és la salut pública, era necessari que l’Obra hi digués la seva", manifestà Tomeu Martí, portaveu de l’entitat. "En qualsevol cas –explicà Martí–, no es tracta de fer sang amb aquest tema ni fer el joc a determinats sectors que l’única cosa que cerquen és la confrontació. Allò que pretenem és fer una proposta pedagògica perquè el decret que el Govern està impulsant, d’una manera valenta, bé s’ho val".

A la reunió també hi assistiren membres del Comitè d’Usuaris de la Salut Pública, un organisme que aplega aquelles persones que algun cop no han pogut exercir el seu dret d’utilitzar el català a la sanitat i, d’alguna manera, en canalitza les queixes. Segons Martí, "tanmateix s’ha de dir que el decret del Govern, de moment, no equipara les exigències de la llengua dels treballadors de la sanitat pública amb la resta de funcionaris". Allò que, de moment, tenen clar des de l’OCB és que qualsevol acte reivindicatiu ha de comptar amb la part forana. "Les mobilitzacions no s’han de dur a terme només a Ciutat, sinó que s’ha de fer saber arreu dels pobles, d’una manera pedagògica, com així és important que qualsevol persona es pugui adreçar en català a un metge, a un infermer o a un zelador".

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente
Per LOPD?, fa mes de 8 anys
Observador o Inquisidor?
Valoració:3menosmas
Per Susana, fa mes de 8 anys
La OCB: dedicaros a enseñar el catalán que se habla en las islas y dejaros de jugar a dos bandas cobardes: ¿no os basta el partido franquista de izquierdas lameculos al que dais apoyo con e beneplácito de la Generalitat para inyectaros miles de euros? Ay!!! como se apoltronan los catalanistas...Y LUEGO DICEN QUE "ESTIMEN SA SEVA LLENGUA" JAJAJAJAJA
Valoració:0menosmas
Per tip, fa mes de 8 anys
Als forasters ens convé més parlar-los català per fer-los tornar mallorquins que no cap altra cosa. Tu com els parles, Xisco des pla? O no els dius res?
Valoració:-2menosmas
Per CATALASEMPRE, fa mes de 8 anys
Xisco des pla. A veure si tu que penses que estas per damunt els altres per eser mallorquí aprens a escriure.
ALEMANYS, AIXI, MOLTS, SA,TANT........................
Valoració:-5menosmas
Per xisco des pla, fa mes de 8 anys
aqui lo que sobren son foresters per lo tan lo que sa de fer es fer propagande contra es el alemans i asi mols partiran cap a se peninsula
Valoració:2menosmas
Per observador, fa mes de 8 anys
És curiós. El que signa com a "gloria, gloria...", "racisme", "untada de vaselina", "herbes molles", "col·laboracionistes o venuts?" i "cadiretes!", és la mateixa persona! Qunies poques feines que tens!
Valoració:-5menosmas
Per Sebel·lí, fa mes de 8 anys
Però ha de ser ver! Perquè això em recorda els camins públics. Mentre han impedit el pas a muntanyers, caminadors, hipis i ornitòlegs no ha passat res. Tot d'una però que un cavallista ha tengut una avaria -un cavall amb una pota trencada- la barrera del camí vell de Pollença a Lluc ha estat arrabassada i duita a la DG de Carreteres. És ben hora d'anar sense por a defensar el que és nostre: la llengua i la terra.
Valoració:-3menosmas
Per Ant, fa mes de 8 anys
Si se miras de la manera en que lo que se defensa és la llengua i la cultura d´un poble i se deixas un poc de banda la qüestió de paissos i estats potser ens aniria millor. La dictadura és impossar i aqui ningu impossa res, se promou una llengua i una cultura propia del POBLE... d´un poble que ha acollit i segueix acollint gent d´altres pobles sense problema. Simplement se defensa algo nostre, algo que en qualsevol altre lloc del món ningu dubta ria a dir, que la llengua i cultura propia és inherent al caracter de la gent de la terra... MOLTS PREJUDICIS CENTRALISTES d´epoques passades, obriu un poc la ment i deixau d´emprenyar i de fer demagogia dient que el poble mallorqui és un dictador.
Valoració:5menosmas
Per tip, fa mes de 8 anys
Chaves, aquí els únics que volen imposar la llengua als de fora són els espanyols, que ens la volen imposar a nosaltres que som fora de ca seva. Nosaltres just miram d'imposar el català als de dins, justament perquè siguin de dins i no uns forasters eterns sense país on aferrar-se la resta de la seva vida i la de la seva descendència. Així és que si realment vols bon ambient fes el favor d'esforçar-te a escriure com ho feim per aquí, encara que ho facis una mica pitjor.
Valoració:9menosmas
Per Toni, fa mes de 8 anys
Chaves en ves de receptar als altres, valdria mes que tu si aprenguis a escriure be. Per que MACHO vaja escrit que has fet.
Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 4
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris