algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
17°

L’OCB demana al PP que se sumi al 25-M

L’entitat vol que hi participi la gent que ha votat els populars i que se sent ofesa, molesta i incòmoda. La manifestació a favor de la llengua partirà de la plaça d’Espanya a les 18 hores i anirà fins al Consolat

L'Obra Cultural Balear (OCB) animà ahir els votants i els militants del Partit Popular que se sentin "ofesos, molestos i incòmodes" per la política lingüística de José Ramón Bauzá que es manifestin diumenge 25 de març a favor de la llengua pròpia.

El coordinador de l'OCB, Tomeu Martí, assegurà que la protesta pot ser un espai "per expressar-se i fer una crida comuna". Martí insistí que "no és una manifestació d'esquerres ni de dretes, sinó de la societat civil. Vol ser l'expressió de la majoria social que està a favor de la nostra llengua".

La marxa, que es durà a terme d'aquí a dues setmanes, partirà a les 18 hores de la plaça d'Espanya de Palma i passarà pel carrer dels Oms, la Rambla, el carrer de la Riera, Unió, el Born, Antoni Maura i el passeig Sagrera, per arribar finalment al Consolat de Mar. L'OCB ha convocat la mobilització amb el suport del Consell de la Societat Civil de Mallorca que aplega una cinquantena d'entitats, sota el lema: "Sí a la nostra llengua".

El coordinador de l'OCB enumerà alguns dels múltiples motius pels quals es convoca aquesta acció de protesta: "Volem que es retorni el consens lingüístic, que es retiri l'avantprojecte que modifica la Llei d'accés a la funció pública i volem donar suport a l'escola en català".

El president de l'OCB, Jaume Mateu, explicà durant la roda de premsa d'ahir a Can Alcover que la manifestació "només serà per la llengua i pel manteniment del català i la gent que estima Mallorca". "Cal juntar esforços i per això fem una crida molt àmplia per demanar que Bauzá retorni el consens, perquè les qüestions lingüístiques són troncals", segons Mateu, qui apuntà que "per damunt dels interessos polítics hi ha els de país".

Mateu també defensà una vegada més que "per ser funcionari cal tenir els coneixements que calguin de la llengua pròpia", recordà. Per escalfar motors amb vista a la marxa, l'OCB ha organitzat un seguit d'activitats i xerrades prèvies a la mobilització. La idea sorgí arran de l'èxit de les assemblees per la llengua fetes a Inca i a Manacor. La majoria de poblacions de Mallorca organitzaran mobilitzacions (concentracions, manifestacions, assemblees...), emmarcades en el programa d'actes "Tot Mallorca diu sí a la nostra llengua". Alguns ja varen començar divendres i la resta continuaran fins divendres 23 de març. Els illencs residents a Barcelona organitzaran, a més, una xerrada per donar a conèixer la situació lingüística de l'Arxipèlag. L'entitat espera anar sumant adhesions de diferents entitats i associacions en els pròxims dies i poder dur a terme un gran clam en contra de la política lingüística de Bauzá amb tota la societat civil.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per bernadet,,, fa mes de 5 anys

Durant segles vàrem pertànyer a una antíquíssima cultura que fou esborrada per la dominació romana i cartaginesa. Després d'influències diverses, la nostra cultura fou l'àrab, que els conqueridors catalans pràcticament exterminaren. Amb la nostra integració dins Espanya, ens obrírem a noves influències i a nous pobles. Molt més recentment, la immigració xinesa, magribina, sud-americana i subsahariana ha suposat també un canvi en molts d'aspectes. Deixau de parlar dels "pobles" como si fossin animals o plantes, perquè no són més que abstraccions en constant evolució. Que la llengua catalana probablement haurà desaparegut d'aquí a uns segles? És probable. Mala sort. Se n'han perdudes moltes i d'altres més són a punt de desaparèixer. I què?

Valoració:-2menosmas
Per fitness,, fa mes de 5 anys

Jo amb aquest dos esperpents (en tomeu Marrtí i en Jaume Mateu) no vaig ni a la cantonada.

Valoració:-3menosmas
Per pregunto, fa mes de 5 anys

troller: el governar amb el 25% dels vots no vol dir que puguin fer el que els surti dels c-------- i que ningú digui res. Que entens tu per democràcia?

Valoració:4menosmas
Per Macià, fa mes de 5 anys

Els nacionalistes espanyols parlen d'imposicions lingüístiques, però a Mallorca l'única imposició és la seva: volen recobrar la política lingüística del franquisme, que consistia a imposar el castellà als mallorquins, a tots els àmbits oficials, negant-los el dret d'usar la llengua pròpia a qualsevol lloc que no fos dins ca seva i amb espardenyes. La democràcia ha anat restringit els privilegis espanyolistes (però no els ha eliminat) i ha anat restablint els drets lingüístics dels mallorquins (però no tots), i els nacionalistes espanyols no ho poden consentir.

Valoració:5menosmas
Per un mallorquinista, fa mes de 5 anys

OCC: segur que ets d'aquests que t'es igual que se perdin ses nostres tradicions, jo he llegit totes ses rondaies, he fet de dimoni, de caparrot, faig ball de bot, faig matances (sobrassada), seguesc en passió ses gloses de'n mateu Xurí, per jo es millor grup des moment és Antònia Font, Sóm soci del Mallorqueta, i dia 25 siré a sa manifestació amb sa meva bandera de Mallorca.

No intents marcar de manera negativa, sa gent d'aqueixa terra que estima sa seva llengo i es seu dialecte. Si te penses que en mentides aniràs en lloc vas bén errat.

Visca Mallorca
un mallorquide bon de veres

Valoració:5menosmas
Per troller, fa mes de 5 anys

Pere, mejor que gobiernen los que tienen el 25% de los votos que los que no llegan ni al 5%, no?
Es lo que tiene la democracia, chico. A algunos no os gusta, pero es lo que hay

Valoració:1menosmas
Per CB, fa mes de 5 anys

Si se juntan la mitad de los que protestamos contra la imposición lingüística del catalán en el ámbito sanitario, lo considerarán la "manifestació del segle"

Valoració:1menosmas
Per Pere, fa mes de 5 anys

OCC: Estudia una mica d'història i mira APM; tornaràs més agut. Ridiculitzar una concentració massiva (de tota la gent que estima la llengua pròpia) amb l'absurda teoria que allò català és antibalear, no pot provenir més que d'una persona que fa baves (d'enamorament, ei!) davant allò espanyol. I no passis ànsia: TOTS els que serem a la "mani" (que dius tu) SOM MALLORQUINS DE BON DE VERES. Per començar, no feim intents (frustrats com els teus o no) de dinamitar la proposta de plantar cara al lingüicidi del govern que ens heu dat amb el 25% dels vots.

Valoració:8menosmas
Per mèu, fa mes de 5 anys

troll:

Ja es veu que no ets mallorquí, perquè a Mallorca sempre s'ha dit "eren quatre gats".

Valoració:20menosmas
Per troll, fa mes de 5 anys

Concís, tu i els altres tres moixos. Bé, voltros lis deis "gats"...

Valoració:-43menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris