algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
17°

El darrer repàs d'Antich i el primer en minoria

Obre avui l'últim debat de política general, marcat per la crisi, la proximitat electoral i la manca de suport per treure el pressupost

690

El president Antich a l'hemicicle en un anterior ple del Parlament balear.

23-02-2010 | Joan Riera(J. Morey.)

La crisi econòmica i la manca de majoria que té el Govern marcaran el debat de política general que s'obre avui al Parlament, el darrer d'aquesta legislatura. El president, Francesc Antich, farà el darrer repàs de la legislatura, perquè el proper debat d'aquest tipus ja l'haurà d'afrontar qui surti de les eleccions autonòmiques del maig.
En el seu discurs, el socialista passarà balanç de la seva gestió, no tan sols de la d'enguany, i ho farà sobretot destacant les actuacions portades a terme en matèria econòmica i social per afrontar la mala situació econòmica i pal·liar-ne les conseqüències.
Tanmateix, l'últim debat d'Antich serà també el primer d'aquesta classe que afronta a les Balears un Govern en minoria, la qual cosa permetrà que siguin més les veus crítiques amb el president i, a la vegada, que s'aprovin resolucions contràries als interessos de l'Executiu. Això i la proximitat electoral fan preveure un augment de la intensitat en una cita que darrerament s'havia convertit en gairebé intranscendent.
En els tres debats anteriors, el bloc dels partits que donaven suport al Govern s'havia mostrat més o menys homogeni i els socis del PSOE es limitaven a criticar el Govern central socialista per marcar distàncies. Enguany, en canvi, es preveu que la proximitat dels comicis faci aflorar discrepàncies més intenses. Al marge de la crítica de Madrid, que hi serà en qüestions com la del descompte aeri, s'espera així mateix algun retret intern, però sobretot un desmarcament clar d'UM i un increment del to dels populars.
Precisament en aquest context es faran visibles també les dificultats que té el Govern en minoria per aprovar els pròxims pressuposts. Es preveu que Antich aprofiti per demanar a la resta responsabilitat, tot i que és conscient que l'opció més probable és la de prorrogar els comptes actuals, sobretot perquè pocs mesos abans de les eleccions tothom voldrà marcar perfil propi.
A banda de tot això i de reivindicar les polítiques executades per lluitar contra la crisi, Antich defensarà que en aquest quadrienni s'han posat les bases perquè l'economia balear es basi més en la innovació i la formació i que això s'ha fet a partir de la concertació social. Posarà igualment de manifest que la legislatura haurà suposat un abans i un després en la lluita contra la corrupció.
Tanmateix, si aquest serà el primer debat per a l'Executiu en minoria, també serà el primer per al nou portaveu del PP, Antoni Pastor, que s'estrenarà en una cita com aquesta. Serà el tercer portaveu dels populars en el quart debat de política general de la legislatura. En els dos primers, Antich s'enfrontà amb la llavors presidenta dels populars, Rosa Estaràs, ara eurodiputada. L'any passat, ho féu amb Francesc Fiol i enguany serà el torn de Pastor, tot això sense comptar-hi l'expresident del PP Jaume Matas, que dimití després dels comicis de 2007.
Aquest fet, sumat a la decisió del president del PP, José Ramón Bauzá, de no entrar com a diputat al Parlament fins després de les properes eleccions, seran objecte d'algun comentari d'Antic, comentaris que Bauzá escoltarà un any més des de la tribuna dels convidats.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris