nubes rotas
  • Màx: 26°
  • Mín: 26°
27°

El castellà no penetra ni a les escoles dels barris amb més immigració

Els col·legis de Son Gotleu, Pere Garau i Polígon de Llevant destaquen amb percentatges de català propers al 100%. La tria del castellà també forada a les zones turístiques del litoral, com l’Arenal i Gomila, on quasi ningú no el demana

L'escolarització dels nins i les nines en castellà no ha quallat a Palma. De fet, ni tan sols no ho ha fet en barriades on s'esperava que tingués més acceptació: les que tenen una taxa d'immigració més elevada i les zones turístiques del litoral.

Tant és així que les escoles ubicades en barris com Son Gotleu i Pere Garau no han registrat una demanda d'escolarització en castellà superior a la de barriades emblemàtiques. A més a més, cal observar que ningú no tria el castellà a la zona rural de Palma (Sant Jordi, la Casa Blanca, Son Sardina, Son Ferriol, etc).

Ara bé, sí que se n'ha registrat una alta demanada a les escoles vinculades a l'Opus Dei i les tradicionalment lligades al Partit Popular. Al col·legi Aladern, per exemple, són 21 els infants que han demanat l'escolarització en castellà, corresponents als cursos 4t i 5è d'Educació Infantil.

Però és l'escola Mare Alberta, sense dubte, la que més petició de castellà constata. Els pares i les mares de fins a 93 infants han optat per sol·licitar-ne l'escolarització en una llengua no pròpia de les Illes. Aquests 93 infants estan distribuïts en cinc cursos (4t, 5è i 6è d'Educació Infantil i 1r i 2n de Primària).

Immersió lingüística

Ara bé, el redol d'escoles concertades no ha seguit aquest patró i avala quasi al 100% la immersió lingüística. A la cèntrica escola de Sant Francesc, per exemple, només tres infants han triat el castellà. En un altre col·legi del centre com l'Escola Graduada tampoc ningú no demana el castellà. Cal observar, però, que l'Escola Graduada és un dels centres amb una varietat de nacionalitats més elevada, de manera que es confirma que les famílies nouvingudes també opten per estudiar en català.

De fet, aquesta és probablement la conclusió més sorprenent de les dades d'escolarització per al proper curs 2012-2013. D'aquesta manera, a l'escola Es Pont, ubicada a Son Gotleu, ningú no ha triat el castellà. Tampoc no ho han fet a l'escola Es Viver, passat el Rafal. En realitat, zones obreres i amb immigració espanyola d'onada prèvia als anys 80, com el Rafal Vell i el Rafal Nou, no registren gaire demanda de castellà. Així mateix, a l'escola Camilo José Cela, situada al Polígon de Llevant, tampoc ningú no escull el castellà. Altres col·legis paradigmàtics, com el Gabriel Valseca (entre Can Capes i Son Gotleu), no tenen cap sol·licitud per escolaritzar en castellà en els cinc cursos educatius consultats.

De la mateixa manera, tampoc ningú no elegeix castellà entre els pares i les mares consultats de l'escola Jafudà Cresques, devora Pere Garau, on característicament hi ha una alta presència d'infants de famílies xineses acabades d'arribar.

Respecte dels indrets turístics, on també es registra una major proporció de foran, cal constatar que tampoc no s'inclinen pel castellà. A l'escola de la Porciúncola (a l'Arenal), només demana castellà un nin. Al centre de Can Pastilla són sis i a la del Coll d'en Rabassa, tan sols dos. Finalment, a la zona hotelera de Gomila, concretament a l'escola Pintor Joan Miró, només s'ha demanat l'escolarització d'un nin en castellà.

100% català

Així mateix, a les escoles tradicionalment compromeses amb la llengua pròpia, com Mata de Jonc i Pius XII, s'han complert els pronòstics i tothom, sense excepció, ha triat el català.

La mateixa contundència en l'elecció de llengua s'ha registrat a les zones rurals de Palma, com ara a les escoles de Sant Jordi, Son Ferriol i Son Sardina.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente
Per Edrlmiro, fa mes de 5 anys

Confirmat! Eivissa, Formentera i Menorca no formen part de les Illes Balears
...

Valoración:-10menosmas
Per Tià, fa mes de 6 anys

Joanet de l'Onso.

Jo fos de tu n em preocuparia tant d'aqueix personatge ni d'aqueixes accions.
Ignorar-lo, fer com si no hi fos, és el menyspreu màxim que li podem fer. O que els podem fer, cas que es tracti d'un equip de mussols.
Encara si els missatges que envien tenguessin gens de contengut interessant o positiu, però és que són d'una nul·litat extraordinària. Són l'expressió de la impotència.
Deixau-los anar, que ca que lladra no mossega. No perdeu ni un segon amb ells, que massa feina tenim damunt la post.

Valoración:19menosmas
Per En Joanet de l'Onso, fa mes de 6 anys

Us heu fixat la repetició del mot "majete" i dels "reis i carinyos" en els comentaris espanyolistes?

O bé els ensenyen així al "Sirco Baleá" o bé és un punyetero "troll" que vol rebentar la secció de comentaris amb diferents pseudònims.

Per cert, quan signa com a "Cabrit" utilitza un català normatiu de primera. Pot ser sigui un altre.

Valoración:17menosmas
Per Narcís, fa mes de 6 anys

Veniu a eRepublik!
Ës un joc de simulació militar,ecnoòmic i polític gratuït 100% i no necessita cap descàrga.
Tots els catalans/valencians/illencs estem intentant fer-nos amb un país (Arabia Saudita) per controlar-lo ja que no ens deixien tenir els Països Catalans al joc
Si voleu ajudar entreu aquí:
http://www.erepublik.com/en/referrer/Naboal
El joc està molt currat no us el perdeu!.
Entreu per Arabia!

Valoración:1menosmas
Per Pep, fa mes de 6 anys

Que es triï sa llengua catalana com a llengua vehicular a s'escola no em sembla ser tancats. Ja que el castellà segurament s'apren tant a fora com a din s'escola. És a dir, el discurs que es venien al principi de que el català farà desaparèixer al castellà només ho se creien 4 pillats.
En referència a l'anglès, o altres llengües com per exemple el xinés, crec que el xinés serà uns dels idiomes del futur, almanco a barriades com Son Gotleu o Pere Garau, no crec que sigui de tancats haver triat el català com a llengua vehicular, és a dir no és cap renúncia a no voler aprendre una altra llengua, anar amb aquest discurs és confondre al personal.
Si volem parlar llengües estar molt bé, però no hi ha cap llengua millor que s'altra, encara que mola respectar sa llengua que es parla a una regió durant 800 anys, no sé, tal volta molaria que els anglesos del Mayflower haguessin respectat ses llengües indigenes que es parlaven al que avui en dia es fa dir Estats Units. No sé, el tema és molt complicat, però el que és segur és que dona molta pena quan qualcú mata una llengua, això si que és de tancats.

Valoración:11menosmas
Per Andrea, fa mes de 6 anys

Bruce, I speak, read and write Catalan. And a few othger languages. I'm a Finn. We keep the doors open. Have to. It0s healthy.

Valoración:6menosmas
Per Bruce Lee, fa mes de 6 anys

Open your mind, if you are in Mallorca, learn and speak catalan, if you live in Italty, learn ans speak italian, if you go to England, learn amd speak english. Be water my friend, dont be "chulo" (this word hasn't any translation into english) or colonizer.

Valoración:22menosmas
Per Andrea, fa mes de 6 anys

Close your doors and keep out the world.

Valoración:-10menosmas
Per No respongueu escritetxos en madrileñufo, fa mes de 6 anys

Recordau la regla d'or d'aquest fòrum:
Aquí no entenem el dialecte madrileñufo que fan servir els espetanyols sonbañols.
Que se'n vagin a esquitxar de merda les planes de l'immundo.
A MALLORCA EN CATALÀ/MALLORQUÍ
FORASTER ARRUIX! BARCO DE REQUILLA!

Valoración:4menosmas
Per Macià, fa mes de 6 anys

Queda clar que no es tracta de reivindicar un supòsat dret dels castellanoparlants (un dret no reconegut als parlants de qualsevol altra llengua), sinó de satisfer les capritxades de famílies 'pijas' de mallorquins acastellanats a partir del franquisme.

Valoración:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 8
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris