algo de nubes
  • Màx: 21°
  • Mín: 19°
17°

Armengol i els socis rebaixen la tensió amb la via connectora

Es mostren segurs de l'acord en el darrer debat de política general del mandat. La presidenta defensa la seva gestió en contraposició a la del PP, que “posà la mà a la caixa”

690

Armengol ha defensat la vigència del Consell com a institució cabdal per a les Illes.

23-12-2016 | Ferran Aguiló(J.T.)

La presidenta del Consell, Francina Armengol, i els seus socis del PSM aprofitaren el darrer debat de política general del Consell d'aquest mandat per rebaixar la tensió que s'ha produït entre ells al voltant del projecte de via connectora, el nou segon cinturó de Palma. El motiu és que estan en plenes negociacions per reconduir el desencontre. Tant ella com els socis es mostraren convençuts que acabarà en acord.

La via connectora fou, de fet, un dels eixos d'aquest últim debat. Armengol i la portaveu del Bloc, Joana Lluïsa Mascaró (PSM), es limitaren a reconèixer les "discrepàncies" amb la infraestructura, però la nacionalista advertí que "no n'hem de fer cap drama". La presidenta es mostrà disposada a continuar negociant perquè el projecte tingui més suport polític i, sobretot, social. El tram en negociació és el de nova planta, especialment a la zona que afecta el creuer amb la carretera de Sóller.

Armengol, precisament, aprofità aquest retrobament amb els socis per intentar demostrar al PP que no hi ha divisió en l'Executiu i que tots fan un balanç positiu de la feina duita a terme. Amb els populars el debat no fou tan plàcid. La política inquera en criticà que no aclareixin què faran ells amb la via connectora si governen i els retragué que primer li demanassin que hi tingués més pressa i ara que l'aturi. "No volem fer res d'estrany, volem fer via", assegurà la presidenta, que atribuí el retard al Govern central, socialista com ella. Aprofità per deixar clar que la via connectora és "necessària" i que s'hi efecturan "les mínimes" expropiacions possibles. "Em sap un greu de l'ànima cada expropiació", però afirmar que no n'hi haurà és "demagògia".

Retrets als populars
La crítica del PP serví a Armengol per censurar als conservadors que les seves carreteres eren més impactants i que alguna, com ara la Palmanova-Peguera, es construí amb deficiències importants. També contraposà el seu tarannà amb el dels populars. "Nosaltres si hem de canviar cap projecte, el canviam, mentre que vostès hi tenien una posició dura" i no escoltaven "els qui criden al carrer", perquè creien que no els votaven.

De fet, la socialista aprofità bona part del debat per confrontar la seva gestió amb la dels conservadors. Manifestà que, mentre que ella es guia pel "rigor" i "l'honestedat", en l'etapa del PP al Govern "hi hagué gent que posà la mà a la caixa". "No la recordarem com l'època millor de la democràcia", assegurà i recalcà que aquella gestió encara ara "mereix una explicació". El portaveu del PP, Fernando Rubio, es limità a dir que potser s'equivocaren.
La socialista defensà així mateix que havia estat "lleial" amb UM i, quan el PPli retragué que s'investiga per corrupció el mandat actual, li contestà que l'afer Claveguera ve de l'anterior i que ella ha enviat a la Fiscalia el cas quan s'ha detectat una suposada irregularitat. "Jo no som presidenta per perseguir ningú", però "tant de bo algú hagués actuat així en la legislatura passada", sentencià Armengol, que també criticà la gestió econòmica desenvolupista del PP. Assegurà que no tenen credibilitat quan parlen d'austeritat i els recordà la "fanfarroneria" de Matas fent carreteres que no tenien finançament i que gastassin 110 milions en el Palma Arena que haurien pogut servir per a 37 centres de salut.

Amb les rèpliques, insistí a defensar la seva actuació enfront de la recessió econòmica que, segons remarcà, s'ha basat a intensificar la política social -el pressupost ha augmentat un 50%- i a accelerar l'obra pública -s'han invertit 265 milions en carreteres.

Defensa de la institució

D'aquesta manera, salvà un discurs inicial que havia passat de puntetes sobre gestió, un discurs sense anuncis i en el qual demanà fidelitat a la institució davant les veus involucionistes que la qüestionen, deixà clar el seu posicionament progressista i llançà missatges d'optimisme davant la crisi. La seva sòcia, Joana Lluïsa Mascaró (PSM), sí que aprofità més per repassar la gestió portada a terme, sobretot en política social i territorial i en les àrees dirigides pel Bloc: Cultura i Cooperació Local. "Podem presentar als ciutadans els comptes d'una feina ben feta", sentencià.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per rafa, fa mes de 6 anys

Hay que empezar por los Consells y seguir con la autonomía.
Demasiadas sanguijuelas viviendo a nuestra costa
Se está demostrando que el sistema actual es inviable y dentro de poco se empezarán a devolver competencias al Estado. Al tiempo...

Valoració:-8menosmas
Per Bernat L., fa mes de 6 anys

A la dreta mai li havia sobrat el Consell de Mallorca, fins que l'ha presidit l'esquerra. Les illes tenen cadascuna una personalitat propia ben definida. La resta d'arguments son pura demagògia electoralista.

Valoració:13menosmas
Per Bufarell, fa mes de 6 anys

Una illa una institucio d'autogovern, es de sentit comu, no se com podeu caure en el parany involucionista del PP, rellegiu la Nacio dels Mallorquins de Melia, per favor, i deixau anar la politiqueta partidista i pensau amb visio de pais, o no en sabeu res de la nostra idiosincrasia com a poble?

Valoració:9menosmas
Per unmes, fa mes de 6 anys

Govern de les Illes Balears, sí.
Consells de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera... això ja és excessiu. Ja són massa nivells i només es tendeix a la ineficàcia i a la duplicitat o al repudi (negar) les competències.

Valoració:-10menosmas
Per Toni, fa mes de 6 anys

El mateix dia que Armengol demana "fidelitat" per al Consell de Mallorca enfront de les "veus crítiques" UPyD s'avença a tots i demana la seva eliminació. Sense complexos.

Valoració:5menosmas
Per bastajadeparassitismealaclassemitjana, fa mes de 6 anys

No n'estic d'acord. Hi ha actualment massa caps i massa pocs treballadors. Aquesta doble gerarquia només és un lastre.

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris