cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 19°
31°

Les biblioteques de Palma doblen el nombre d'usuaris

Les 24 sales que hi ha a Ciutat tenen ara per ara 289.611 persones amb carnet, 145.956 més que fa tres anys. El nou espai de l'Escorxador, amb més de vint-i-cinc mil préstecs, és el centre més concorregut, seguit per la biblioteca infantil

690

La biblioteca de Cort és una de les que recentment ha estat reformada per l'equip de la regidoria de Cultura.

05-02-2004 | T. AYUGA

Les biblioteques de Ciutat van a l'alça. Això demostra la radiografia dels 24 espais palmesans, que l'any passat donaren servei a 289.661 usuaris. Aquesta xifra suposa que en tres anys les sales municipals han doblat l'activitat, passant de 143.705 el 2007 als 289.661 el 2009. L'obertura de la sala Corba a l'Escorxador, l'adequació del nou centre a la barriada de Son Gotleu i la recent estrenada biblioteca de Joan Alcover són alguns dels factors que s'han de tenir en compte a l'hora de fer aquesta anàlisi positiva. "Ara caldrà estudiar l'evolució d'aquests fluxos d'usuaris per emprendre noves accions", assegurà la regidora de Cultura, Nanda Ramon, en el moment de fer balanç del servei de biblioteques.

Ramon destaca també la bona acollida de la sala Josep Maria Llompart, oberta el febrer de l'any passat i que reemplaçà l'antiga biblioteca de Blanquerna. Durant els primers deu mesos d'activitat tingué un increment d'un 1790%, la qual cosa suposà passar de 5.471 usuaris als 103.450. Això també s'ha traduït en un més que considerable increment de préstecs: 25.494.

Segons aquestes xifres, aportades per la regidoria de Cultura, la biblioteca de l'Escorxador desbanca la de Cort, que fins ara era la més concorreguda i en l'actualitat ocupa la segona posició del rànquing pel que fa al nombre d'usuaris i la tercera en referència al nombre de préstecs. Val a dir també que l'afluència a la històrica sala ha augmentat un 36% en aquests tres anys.

En parlar de xifres absolutes cal fer esment també al considerable increment de l'activitat de la biblioteca infantil, ara condicionada dins l'Escorxador i que ha passat de poc més de quatre mil usuaris als més de vint-i-set mil actuals. "El nou condicionament n'és la causa principal", explica la titular de Cultura, qui aposta per "la descentralització de biblioteques al centre de Ciutat per crear una corona de sales més grans als voltants de Palma".

L'altre nou espai bibliotecari que ha canviat la fisonomia en els darrers mesos ha estat el centre de Son Gotleu. Ha passat de tenir 29 punts de lectura a sumar-ne 64, la qual cosa ha suposat també un increment del 206% pel que fa al nombre d'usuaris. La contrapart és que, malgrat tenir més afluència de públic, aquesta sala ha registrat una davallada de préstecs de 1.315 pels mesos en què s'hagué de fer el trasllat de material. Tot i això, la regidoria de Cultura es mostra molt satisfeta amb el balanç global de les xifres i "la dinamització" que mostren, com puntualitza Antònia Amengual, responsable de Biblioteques i Patrimoni de Cort. També el nou espai de Joan Alcover, obert al públic des del juny passat a la barriada de Foners, ha tingut bona acollida i després del primer mes de funcionament ja té 2.295 usuaris, 473 dels quals són infants.

Ara bé, no tot són flors i violes. Altres biblioteques han patit una davallada en el nombre d'usuaris en aquests tres anys. Són les del Coll d'en Rabassa (un 26,8% menys), Santa Catalina (un 31,9% menys) i Establiments (396 menys). En aquest darrer cas, la responsable de Cultura manté que la minva és deguda a la mala ubicació de la sala. "Canviàrem d'indret perquè la que hi havia estava obsoleta, però el casal de barri on es troba ara no és gens avinent ja que està situat prop de la carretera i és difícil aparcar-hi", indica. "Era un projecte que ja trobàrem en marxa quan arribàrem a l'Ajuntament", hi afegeix.

Nous projectes

Amb vista al futur, Ramon i Amengual apunten que tenen tres projectes en estudi. El més immediat serà la nova biblioteca de Son Cànoves, a la Real, que actualment està en construcció. "Les obres acabaran passat l'estiu, encara que després s'haurà de dotar d'infraestructures. Serà també un espai molt diàfan semblant al de Joan Alcover", explicà la responsable de Biblioteques, Antònia Amengual. L'altre treball bibliotecari ja aprovat és el de Son Ametller. Una de les naus de l'antiga possessió es convertirà en una gran biblioteca de tres pisos, seguint el model de la sala Corba de l'Escorxador. "Aquest és el model que té sentit", hi afegí Ramon.

Més verd és encara el projecte del Lluís Sitjar. "Es preveu que l'antic estadi estigui dotat d'equipament sociocultural i nosaltres ja hem demanat ubicar-hi una gran biblioteca de Ponent", explica la titular de Cultura, qui manté que aquest és encara el pla a més llarg termini.

D'altra banda, cal apuntar que en el període 2007-2009 Palma ha passat de tenir 25 biblioteques a sumar-ne 24 ja que l'Estudi General està en obres. Per a l'any que ve, Ramon manté que les possibles retallades pressupostàries no afectaran els equipaments bibliotecaris i que al setembre la regidoria tindrà dues places més d'ajudant "per tal de reforçar les activitats de les biblioteques i la catalogació". De moment, els 24 espais que hi ha en marxa han tingut un increment d'un 102% d'afluència de ciutadans i des d'aquesta setmana tots disposen de connexió Wi-Fi.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xesc, fa mes de 7 anys
Enhorabona!!
Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris