cielo claro
  • Màx: 13°
  • Mín:
10°

Calvià per la Llengua i el PSIB exigeixen la dimissió de la regidora d'Educació

Esperança Català ha promogut reunions de pares i mares per instar-los a secundar la protesta contra el català. També ordenà retirar una campanya del Govern

La plataforma Calvià per la Llengua i el PSIB demanaren ahir la dimissió "immediata" d'Esperança Català, regidora d'Educació i Participació Ciutadana.

Ambdues institucions rebutgen les pressions que la seva Regidoria aplica a les assocacions de pares (APA) per tal que secundin la manifestació contra el català. La protesta està convocada pel Círculo Balear per a dissabte que ve.

Les reaccions a l'ofensiva de Carlos Delgado arribaren, però, més lluny que la mateixa Esperança Català. Antoni Manchado, cap de l'oposició i líder del PSIB a Calvià, a més, exigí el cap d'Isabel Bonet, directora de l'IMEB.

Tal com informava ahir dBalears, Bonet dirigí dimecres passat una reunió de l'AMIPA de Ses Rotes Velles. A la trobada, Bonet instà els pares i mares presents a anar a la manifestació contra el català. L'acompanyava Javier Tascón, mà dreta de Bonet però també molt proper a Esperança Català.

Tots havien distribuït a mà els cartells de Círculo Balear a espais públics. En aquest sentit, Antoni Manchado presentarà aquest dijous una moció extraordinària per reprovar la tudadissa de recursos humans que la Batlia du a terme darrerament.

Reten el Govern

L'àrea d'Educació de Calvià també s'amaga darrere la retirada d'una campanya de la Conselleria autonòmica de Cultura. Els pòsters fomentaven la lectura entre els joves. És per això que Calvià per la Llengua considera evident "que la campanya ha estat censurada perquè s'adrecen als joves en català".

La Plataforma per la Llengua Pròpia recalca "el ridícul" que l'Ajuntament ha fet en "crear un conflicte institucional" amb el Govern. La denúncia de l'entitat, però, no és limita a aquests fets. I és que Calvià per la Llengua també ha constatat l'impediment als funcionaris municipals per tal que s'expressin en català. "Ni tenen els recursos tècnics ni el permís dels seus superiors", remarquen.

Així mateix, aquesta censura del català arribaria a Ràdio Calvià. L'emissora, a més, emet un programa cada dimarts de dues hores, en què es carrega greument contra la llengua catalana.

Recol·locació d'acòlits

La tudadissa de recursos públics municipals en pro de la llengua castellana també és una constant entre els càrrecs de confiança. Carlos Delgado ha nomenat prop de 100 militants del Partit Popular com a assessors i treballadors de l'Ajuntament.

Aquesta és la xifra que Toni Rami, exdirector general de l'Ajuntament de Calvià, ha fet pública darrerament. La seva confessió, però, cal situar-la en la batalla que lliura amb Carlos Delgado. El batle desautoritzà Rami, ara fa un mes i mig, quan afirmà públicament que Rami no era el seu candidat per presidir la junta local del PP a Calvià.

El nombre d'assessors s'ha de multiplicar, després, pels seus salaris en qualitat de càrrecs de confiança. I des d'aquesta setmana, cal afegir-hi les indemnitzacions per "acomiadament improcedent". És el cas de l'exassessor Alberto León, que rebrà una indemnització de 12.000 euros per part de l'Ajuntament, segons notificà el Jutjat aquesta setmana.

Una circular municipal assumeix l'organització de l'autocarada a Palma 

La Batlia, que dirigeix Carlos Delgado (PP), ha assumit com a pròpia la manifestació contra el català convocada per Círculo Balear. Ho ha fet fins al punt de reconèixer que organitzat l'autocarada a Palma, prevista per al proper dissabte 30 de maig.

De fet, una circular de l'Ajuntament anima els ciutadans a participar-hi. S'hi indica, a més a més, que serà l'Administració municipal la que "posi servei de transport gratuït per a aquells que [...] desitgin anar-hi".

La missiva també especifica que, "per fer un càlcul dels autocars necessaris, es demana confirmació d'assitència mitjançant les associacions de pares de les escoles (APA)". Queda provada, idò, la involucració de la Regidoria d'Educació en l'organització d'una mobilització política i partidista.

Fins i tot hi ha llocs i dades per sol·licitar plaça a l'autocarada: "A l'oficina de l'APA i fins dilluns 25 de maig com a màxim".

La maquinària municipal, posada en pro de la gestió dels autobusos, també hi implica l'oficina de Joan Thomàs, antic regidor trànsfuga d'UM i ara acòlit de Carlos Delgado.

 "Autèntica vergonya"

És per això que Antoni Manchado, portaveu del PSIB a l'Ajuntament, avançà ahir que presentarà una "moció d'urgència" dijous.

"L'objectiu", explicava ahir el socialista Manchado, "és aprovar la retirada immediata del finançament d'autobusos contractats pel nostre Ajuntament".

Manchado va afegir que li pareix "una autèntica vergonya que s'emprin doblers públics per a una campanya particular i privada de Delgado", "una vegada més", conclogué.

Malestar a USO per l'adhesió a la marxa contra el català 

L'adhesió de la Unió Sindical Obrera (USO) a la protesta contra la llengua catalana del pròxim 30 de maig ha desfermat les queixes des de les files de la mateixa organització. Tant la Federació d'Ensenyament com la del Sector Aeri han fet arribar protestes formals a la direcció d'USO sobre la suma a la convocatòria, segons confirmaren ahir Jaume Grimalt, dirigent del Sector Aeri, i Ismael Alonso, d'Ensenyament. Aquestes federacions no comparteixen ni el fons ni la forma de la protesta contra la normalització lingüística, per la qual cosa ni convocaran ni hi assistiran.

Grimalt assegurà que l'adhesió, que es féu pública fa dues setmanes a través d'un comunicat, és realitzà d'esquena a les bases i a la direcció del sindicat. Fou obra d'un determinat grup de la Federació d'Empleats Públics, contraris a l'aplicació de l'exigència del nivell C per als funcionaris, i no la totalitat del sindicat.

Queixes

L'adhesió, falsa perquè no fou ratificada pel comitè executiu del sindicat, provocà les queixes d'altres afiliats, entre els quals Jaume Grimalt. "És una manifestació amb un marcat caràcter polític i està instrumentalitzada. La nostra feina ha de ser defensar els treballadors i no entrar en debats com aquest", aclarí Grimalt. "No hi volem ser ni hi serem", afegí el dirigent del Sector Aeri, un àmbit en què USO és majoritària.

Des de la Federació d'Ensenyament, Ismael Alonso remarcà que "nosaltres estam per la normalitat i la convivència, no per cercar problemes allà on no n'hi ha. Som partidaris d'un bilingüisme respectuós, que no pot anar en contra del català. En l'àmbit educatiu això està completament superat i segons quines qüestions significarien un pas endarrere de deu anys". Així rebutjà tant els motius de la protesta com la participació.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joanet de sa gerra, fa mes de 8 anys
Aquest personatge desnaturalitzat empra les institucions en contra de les lleis que ens varem donar els habitants de les illes... actua fora de la llei!
voleu dir que no es pot actuar legalment contra ell i la seva banda de badolers sapastres?

A veure quan arribarà el moment que fiscalia actui i els faci fora!
Ja estam que és un càrrec electe... però també ho era Hitler!
Valoración:5menosmas
Per GOOD BYE SPAIN, fa mes de 8 anys
MALLORCA ÉS LA NOSTRA ILLA, LA NOSTRA CULTURA ÉS LA CATALANA I LA NOSTRA NACIÓ TAMBÉ ÉS LA CATALANA. I COM A CATALANS DE MALLORCA PARLAM CATALÀ. I, NATURALMENT, SOM CATALANS, NO ESPANYOLS. JA HO SAPS DELGADO. LA INDEPENDÈNCIA ÉS BEN APROP. VISCA LA TERRA I ELS PAÏSOS CATALANS.
Valoración:8menosmas
Per Joan, fa mes de 8 anys
A Calvià s'ha passat de la indiferència per la nostra llengua en l'etapa anterior (època Nájera) a la de Delgado a la de la bel·ligerància actual "sin comp.ejos"del batle i els seus acòlits contra el català .
Aquesta és la "Nueva Mallorca" que volen: un país desnaturalitzat i favorable a la uniformitat lingüística i cultural i, per descomptat, despersonalitzada totalment.
Joan
Valoración:2menosmas
Per Quillaca Xanxa Mátala, fa mes de 8 anys
Aquesta ens nega l'esperança i el su nom és Quillaca Xanxa. I que es digui Català deu ser pur accident perquè és una traïdora al seu propi cognom.
Valoración:2menosmas
Per Jaume M. Adrover, fa mes de 8 anys
Això no passa a cap altra banda del món. Els mateixos mallorquins contra la seva pròpia llengua. Això, senyors, té una paraula: neurosi si parlam de psicologia i col·lonització si xerram de política.
Si un no entén la llengua mai entendrà la cultura.

Fa molta pena que s'organitzin manifestacions per fer recular una cultura (i una llengua) importantíssima a occident. Si ser espanyols ens ha de suposar haver de desaparèixer aleshores jo no vull ser espanyol.

Valoración:2menosmas
Per Elianne, fa mes de 8 anys
Jo crec que en Delgado és un botifarra, desarrelat, antimallorquí, i a més curt de gambals. Mentre tengui la mamella per col.locar gent a costa dels contribuents de Calvià serà qualcú. Bé, ni així i tot, perquè no fa la vasa d'un ca assegut. En Delgado acabarà com els Hidalgo, Rabasco, de Santos i tants i tants de personatges tèrbols que s'han volgut enriquir sobre les esquenes dels ciutadans, i el discurs filofeixista i aforasterat els ha servit d'escut. Fins que han mostrat els peus. Senyor Rabasco que la gent no és tan beneita com vos pensau!
Valoración:17menosmas
Per fogater, fa mes de 8 anys
El que no entenc és que Delgado tengui raó i els altres, que segons tu fan el mateix, no en tenen. Ja t'he dit a una altra banda que argumentant ets penós, Pere Joan.
Valoración:9menosmas
Per Pere Joan, fa mes de 8 anys
Carlos Delgado té massa raó: el problema és que haurem de desfer el mal fet els 10 anys passats en política inquisidora lingüística, sobretot pel mal a ses escoles:
El que pugui fer en Delgado o qui vulgui amb el que vulgui és el mateix que fan certs grups de gent intolerant i políticament ben definida sobretot de l'esquerra, manipulant als nins de certes escoles les amb paperetes convidant a manifestacions!!! És penós que volgueu democràcia per a vosaltres i dictadura pels que no pensen igual; això al meu poble es diu Intolerància!!!
Valoración:-10menosmas
Per Antoni Muntaner, fa mes de 8 anys
N'Estarás, la pròxima figitiva, cada vegada que se li acosta un periodista diu: hexapartito, sens dubte per remarcar que el partit que deixa és monolític: de pensament únic. Cal demanar-se doncs que hi fan aquí mallorquinarros...
Rotgers i Pastors: que contareu als vostres néts, de què tenia aquell país que congriava traidors...

Valoración:6menosmas
Per No retut davant el repte, fa mes de 8 anys
Reten el Govern? Si el reten, haurà de prendre vitamines. Ara si el repten haurà de fer-hi front. També és ver que a alguns/nes del Govern els conflictes lingüístics els reten: sovint tracten d'escapolir-se'n i de defugir les seves responsabilitats.
Valoración:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris