Del 23 al 27 de març l'hotel Son Caliu, a Palmanova, acull una trobada internacional, a la qual joves investigadors de tota Europa es reuniran amb científics de tot el món de reconegut prestigi. L'objectiu és potenciar la investigació fonamental i intercanviar els últims coneixements per al desenvolupament d'acceleradors de partícules més barats i funcionals, amb aplicacions diverses tant per a la biomedicina, com la indústria i la seguretat.
Aquesta trobada es desenvolupa en el marc del projecte europeu LA3NET, una xarxa de formació coordinada per la Universitat de Liverpool, en el qual 19 joves investigadors treballen en projectes relacionats amb les aplicacions dels làsers en l'acceleració de partícules.
El coordinador de la xarxa, el professor Carsten Welsch assegura que Europa està invertint molt en instal·lacions científiques de primer nivell que oferiran "avenços sense precedents en biomedicina, física nuclear i ciència de materials". No obstant això, creu que no estam invertint prou en personal per tal aprofitar aquestes oportunitats i que, per això, "hi ha escassetat de personal qualificat".
Aquesta xarxa, subvencionada per la Unió Europea, ha ofert a aquests joves científics l'oportunitat d'aconseguir una formació en física de partícules i làsers en diversos centres de recerca, universitats i empreses de tot Europa.
La trobada està dividida en dos esdeveniments complementaris: un taller sobre diagnòstics del feix de partícules (dilluns i dimarts) i una Conferència sobre Aplicacions del Làser en Acceleradors (de dimecres a divendres). Tot i que el nombre de participants del taller és limitat (40 persones), la conferència comptarà amb 58 assistents, principalment d'Europa, incloent el CERN, que és soci del projecte, a més de participants de diverses empreses també implicades en la xarxa de formació.
Que es fassin trobades i congressos científics, és molt bo per les nostres illes. Ara només falta tenir un pressupost decent per a la Univetsitat.