Aquest és el tema del calendari d’enguany editat per STEI intersindical-Confederació Organització de Dones. Es va presentar el dijous 26 de gener a Flassaders. Un acte senzill on hi va intervenir a més de na Sandra Serra, responsable de la secretaria de la dona de l’STEI-i, en David Ginard presentant el seu llibre Aurora Picornell Femenies de la història al símbol.1912-1937 Coeditat per Documenta i les Fundacions Emili Darder i Ateneu Pere Mascaró. Acompanyats per un conjunt musical molt bo.
Des de l’any 2005 aquesta central sindical dedica el seu calendari a les dones. Una iniciativa pionera ja que des de fa uns anys, incorpora a la vegada activitats complementàries per treballar a les aules, tant de primària com de secundària. Un calendari editat en les quatre llengües de l’Estat espanyol, fet no molt habitual i que hem de reconèixer en aquests temps tan «centralitzadors»...
Durant aquests dotze anys han donat a conèixer per una banda la figura de les dones oblidades, des de les científiques en totes les seves branques fins a escriptores, artistes de creació, periodistes, filòsofes, creadores d’opinió...i per l’altra han donat a conèixer cada dia de l’any una efemèride a recordar, una data històrica o un fet que va ocórrer en aquell dia.
Un calendari que us recoman si podeu trobar-lo, segur que les companyes d’aquesta central sindical us el facilitaran.
Enguany vull destacar que va dedicat a Creadores de canvis socials. Un grup de personatges també molt desconegudes. Cada mes està dedicat a les dones que han lluitat per canviar el món: les abolicionistes de l’esclavitud, el gener, les sufragistes el febrer, pro drets civils el març, pacifistes l’abril, polítiques el maig, pro drets socials el juny, l’activisme ambiental el juliol, pro drets sexuals i reproductius l’agost, pro educació el setembre, la defensa de la identitat sexual l’octubre, contra la violència masclista el novembre, i finalment l’organització de les dones lluitant per la igualtat el desembre.
Cada mes hi trobam noms de dones d’arreu del món, però sempre una d’aquí, de l’Estat espanyol, les grans desconegudes. Vull destacar que en el maig apareix na Neus Català, el juny n’Aurora Picornell...i de les estrangeres: na Berta Cáceres, assassinada l’any passat el juliol o n’Aminetu Haidar -Sàhara el març, acompanyat d’una cita d’aquestes lluitadores.
En una paraula una passa més en aquesta tasca de fer visibles les dones, lluitadores pels canvis socials, dones que han sabut mostrar el seu compromís per damunt de totes les traves que el seu entorn els posava.
Enhorabona a la Confederació de l’STEI-i que ha mantingut aquesta cita obligada, a pesar de les retallades del Sr.Rajoy a l’Instituto de la mujer de l’Estat. Enhorabona pel compromís feminista que han mantingut posant a l’abast de tants professionals de l’educació eines per treballar a les aules.
En temps difícils com aquests que vivim, hem de reconèixer la bona feina de tantes feministes que als sindicats treballen per la igualtat de dones i homes real. No hem de repetir que no és un camí de roses per això, el fet de divulgar les paraules de tantes dones que lluiten i han lluitat per aconseguir transformar la societat mereix una bona Enhorabona!