Partly cloudy skies
  • Màx: 28°
  • Mín: 18°
21°

Avui inaugurem un monstre

Avui neix una nova superfície comercial, FAN Mallorca Shopping.  No es tracta d'un centre comercial més, és la suma o unió d'un gran nombre de superfícies comercials sota una mateixa teulada. Cent vint-i-dos locals comercials ocupant 66.000 m2 pensats per a la venda, restauració i oci dels mallorquins. Totes les franquícies de les primeres marques hi són present, i dic franquícies perquè és en el que s'està convertint el comerç i restauració de la nostra comunitat, un gran conglomerat d'empreses franquiciades dintre de diferents centres comercials, que competeixen entre ells, al més pur estil nord-americà.

Aquest, és el peatge que encara pagam del Govern de Bauzá, el qual obedient de Madrid com era, sempre manifestà que apostava de valent per aquestes inversions ràpides i especulatives. Fruit d'aquesta política hem assistit durant els darrers anys a tot un seguit d'inauguracions, que han augmentat de forma considerable el nombre de grans superfícies. FAN Mallorca Shopping s'inaugura avui després de tres anys d'obres a causa de les seves faraòniques dimensions. D'altres que traspassaven la legalitat afortunadament es varen aturar,  com és el cas del complex de ses Fontanelles. La moratòria aprovada pel Consell de Mallorca frenà de moment l'obertura de noves grans superfícies.

Significa això que s'han d'evitar les grans superfícies?, evidentment que no, però és important assolir un equilibri entre el petit comerç de proximitat i aquestes multinacionals que gràcies a les seves economies d'escala i enginyeria financera competeixen en superioritat de condicions respecte a la resta. La regulació horària i d'obertura són les úniques eines que avui els poders públics poden utilitzar per intentar reequilibrar el sector del comerç a Mallorca.

Llavors ve la història que aquests centres són generadors d'ocupació, la gran mentida, perquè mai no s'analitza l'atur que es genera com a conseqüència del tancament per asfíxia del nostre petit comerç, així que no ens enganem l'ocupació que es crea no és qualificada ni tan enriquidora com a la tradicional que sí és el vertader motor de la nostra economia.  

Un altre factor per tenir en compte, és que la competència, a partir d'ara anirà més enllà convertint-se en una lluita entre centres comercials, Porto Pi Centro, Festival Park, Ocimax o el mateix El Corte Inglés, sofriran les conseqüències del tsunami que provocarà la inauguració del FAN Mallorca Shopping. Una vegada espremut i drenat el petit comerciant mallorquí la batalla comença a ser entre gegants. 

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Toni, fa devers 8 hores

Mirau, aquesta Beleta!!, es fica amb paraules ben nostres i no diu res del nom de la cosa aquesta, FAN Mallorca shopping!! ja ho val.

Valoració:1menosmas
Per geu, fa devers 15 hores

¿A que tú ya has ido?. Y si no, irás. Vaya si irás. Y ten cuidado pues hay monstruos que empiezan mordiendo por los cataplines.

Valoració:-1menosmas
Per unaperaqui, fa 1 dia

Beleta: vos ho han venut malament, i llavors confoneu bon mallorquí amb un no-se-què que vos han dit que és dolent. Deixa d'escoltar aquests que només volen matar la nostra llengua, arraconar-la i a més fer-li perdre paraules que ja ni recordes que existeixen però que són ben nostres i ben mallorquines, fent-te veure els fantasmes on no són.

Aquests només volen que li diguis mallorquí però que el deixis d'utilitzar per les "coses importants", i volen que utilitzis el castellà en substitució.

Català és el nom de la nostra llengua (com anglès diuen a l'idioma d'Amèrica o Austràlia), també li pots dir mallorquí si és a Mallorca o eivissenc si és a Eivissa, pots salar tant com vulguis en els contextes on sempre s'ha salat.

Valoració:3menosmas
Per Xafú, fa 4 dies

Beleta. Del Diccionari de Mossèn Alcover:
SOTA prep., adv. i subst. m.
I. prep. i adv. Davall (en tots els seus significats); cast. bajo, debajo.

Valoració:4menosmas
Per Culumí, fa 4 dies

Beleta: La meva padrina també deia "sota". Per exemple:
- Aquell homo té sa seva dona i es fills ben a sota! No poden fer res sense permís seu!
Fa més de 100 anys que ja ho deia.
O :
- I aquell pobre soldadet, tot lo dia sota la bota des sergent!
Això li sentia dir quan jo era nin, fa més de 60 anys.

Valoració:4menosmas
Per Idò sí, fa 4 dies

Atenció Beleta: davall i sota són paraules ben catalanes i quan jo era al·lot (d'això fa molts d'anys) eren totes dues ben usuals a Mallorca. A més, qualsevol catalanoparlant té dret a la totalitat de l'idioma, agradi o no als gonelles.

Valoració:9menosmas
Per Pere, fa 4 dies

Beleta, davall i sota no signifiquen el mateix. Em sorprèn la teva confusió.

Valoració:4menosmas
Per Beleta, fa 4 dies

D'acord amb s'article.... però plora es meu cor cada vegada que veig un "sota", mai salar un article.... cansada de que no només no s'estimi sa terra, exemple car com aquest centre comercial... sino que tampoc s'estimi SA NOSTRA LLENGO!!
No som catalans, no xerrams con ells! Tenim un xerrar propi. BASTA JA!!

Valoració:-19menosmas
Per de risa, fa 4 dies

¡Piove!. Porco governo de... Bauzá.

Valoració:0menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris