Partly cloudy skies
  • Màx: 28°
  • Mín: 17°
19°

4 riscos que poden desaccelerar el creixement

Els 'vents de coa' es comencen a esgotar a Espanya, però encara bufen amb força a Balears. Una vegada més, el turisme ens dóna molts de beneficis però cada vegada amb més riscos:

1. El no-govern a Madrid manté aturades moltes decisions que afecten directament el dia a dia de moltes empreses. Els clients i treballadors que són els primers perjudicats. Moltes inversions d'obra pública i partides pressupostàries estan també a l'aire, fins al punt que els governs autonòmics no poden elaborar els pressupots per mor del bloqueig estatal.

2. Tipus d'interès. No poden estar en nivells tan baixos per sempre i a Estats Units ja estan en procés d'augmentar-los. Un increment del tipus d'interès és perjudicial per a les empreses que estan endeutades. El més perillós és com pot afectar la inflació. Els tipus es van baixar perquè es necessitava fomentar la demanda interna i el consum i evitar la baixa inflació. Un increment dels tipus d'interès pot donar lloc a deflació i caiguda del consum, que tendrien efectes molt perjudicials en un context de creixement dèbil i molt endeutament.

3. El mes d'agost hi havia a Balears 46.164 aturats al SOIB. Com és possible amb una temporada turística de rècord i un creixement que es preveu del 4%? Una economia amb tants aturats no només mostra signes de debilitat com a democràcia i un país amb igualtat d'oportunitats sinó que perd potencial de progrés i de creixement a mig i llarg termini.

4. Un panorama internacional convuls: Brexit, conflictes internacionals, inmigració i refugiats, globalització, els problemes de governança de la Unió Europea, els conflictes socials i polítics que arreu de l'Estat. Tot això afegit al debat entorn el turisme.

Tenim la ventura de ser un paradís natural amb gent acollidora i serveis de primera qualitat que fan que gent de tot el món vulgui compartir la seva riquesa -diners- amb la nostra riquesa immaterial. També som, per desgràcia, un destí refugi de llocs amb conflictes bèlics que els han deixat fora de joc en el pastís del turisme. Per tot això estam menys exposats a aquests riscos, però a mesura que l'ocupació no millora, el desgovern s'allarga i l'incertesa persisteix, cada vegada som més fràgils.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris