Partly cloudy skies
  • Màx: 28°
  • Mín: 18°
25°

Paciència improrrogable

L’altre dia el Ministre Montoro ens va enviar una carta que com totes les seves missives, no era precisament d’amor. El sheriff de Nottingham comunicava al govern de les Illes que no ens pagaria la primera anualitat de 80 milions d’euros de carreteres d’un conveni que per cert venia de molt enrere. Cosa que no sols desquadra els magres pressuposts de la comunitat d’enguany, sinó que fa encara més fondo el pou sense fons del deute de l’Estat amb el Govern de la CAIB, que d’entrada es suma a les inversions estatutàries (1.200 milions d’euros pendents per l’incompliment de l’Estat en relació a una Llei orgànica com és l’Estatut d’Autonomia), i al deute històric de les competències transferides infradotades d’educació i salut (600 milions d’euros).

Uns deutes que l’Estat no sembla disposat a pagar, mentre pel contrari exigeix que retallem enlloc d’invertir en educació i salut en aplicació de la doctrina del dèficit i dels prèstecs contrets a travès del FLA. A l’hora de negociar i de tractar les CCAA -que per cert també som Estat, no sols ho és Moncloa i Nuevos Ministerios-, resulta que al final era millor negociar amb banquers sense escrúpols que amb els representants del govern d’Espanya...

Però és que a més del deute acumulat i el deute històric, hi ha el greuge històric que suposa ser l’última (o la penúltima, tant se val) comunitat en inversió territorialitzada a travès dels Pressuposts Generals de l’Estat, cosa que afecta a les infraestructures bàsiques com les depuradores i dessaladores, mentre a la península es segueixen projectant AVEs amb pocs usuaris però a milers de milions d’euros el quilòmetre. Just el contrari del que hauria de passar si haguéssim tingut un Règim Especial, si més no com el de Canàries, amb el qual l’Estat hauria de reconèixer els greuges que a més de tots els anteriors, representa la nostra condició insular en termes de costos de transport i mobilitat, entre d’altres.

I finalment, hi ha aquesta obsessió per veure en les Illes una màquina de fer doblers més enllà d’allò que es recapta via imposts, i sobretot em referesc als ports (25 milions d’euros de benefici a l’any), aeroports (200 milions d’euros de benefici a l’any) i la demarcació de Costes (9 milions d’euros de benefici a l’any gràcies a les concessions) que controla l’Estat. Si vos hi fixau, les eines fonamentals i estratègiques per poder incidir en el model econòmic i turístic, sobretot si hi coincidim que cal canviar moltes coses al respecte, des d’una perspectiva de contenció i de diversificació.

Deutes que s’acumulen, greuges que ens discriminen i infraestructures que incideixen diàriament sobre les nostres vides i la nostra economia però sobre les quals se’ns nega qualsevol possibilitat de governar-les, són tres elements que ens haurien de servir no per caure en el victimisme, sinó per armar un front comú social i polític que vagi més enllà d’una reivindicació que ja comença a ser unànime, la d’un sistema de finançament just, i abasti tot allò que calgui per acabar amb una ofensa que ens converteix en ciutadanes i ciutadans de quarta categoria d’un Estat que ens menysprea permanentment. No podem esperar a veure què passa a Madrid, hem acabat la paciència.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per TASSA I MITJA!, fa 7 dies

Davidet! No vols espanya? Idò tassa i mitja!

Valoració:-2menosmas
Per Lluís Segura, fa 9 dies

"armar un front comú social i polític que vagi més enllà d’una reivindicació que ja comença a ser unànime, la d’un sistema de finançament just, i abasti tot allò que calgui per acabar amb una ofensa que ens converteix en ciutadanes i ciutadans de quarta categoria d’un Estat que ens menysprea permanentment. No podem esperar a veure què passa a Madrid, hem acabat la paciència."
Be, a això jo li dic "Sobirania", i ho entenc com la unió de tots els que fa temps que sabem que "España no te remei", tant si som de dretes com si som d'esquerres. Mentre continueu vetant al sobiranisme de dretes, aquest discurs, amic David, te poca credibilitat. Si per desembre hi ha eleccions, cosa probable, ja veurem si aquesta vegada sí que en sabem o si tornarem a posar l'excusa que ja ho varem provar en el passat i no va funcionar.

Valoració:6menosmas
Per xesc, fa 10 dies

Per que no partim d'una p.... vegada? A que esperam?

Valoració:8menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris