Moderate rain
  • Màx: 30°
  • Mín: 16°
24°

Hillary Clinton vs Donald Trump

Després de vuit anys i dues legislatures al capdavant de la Casa Blanca, el president Obama serà substituït a partir del proper 8 de novembre per un altre president o presidenta; la seva companya de partit Hillary Clinton, a qui Obama va donar suport a les primàries quan aquesta competia amb Bernie Sanders per a la nominació a candidat a la presidència o bé, per Donald Trump. Hi ha opinions molt diverses sobre el resultat que es pot donar el proper novembre. Malgrat això, s'estan produint  uns fenòmens que val la pena esmentar. Com és possible que algú amb el discurs de Trump tengui opcions a convertir-se en el futur president dels EEUU? Trump, és un candidat que ha aconsegut convertir-se en una estrella mediàtica. El suport de diferent mitjans li ha donat força per imposar-se dins el seu pròpi partit, molt dividit pel seu discurs extremista així com pels diversos estirabots que ha protagonitzat. Es, segons la revista Forbes, una de les 400 persones més riques del món. Representa per a molts, el somni americà. 

Té molt clar també a qui es dirigeix principalment: americans blancs sense estudis universitaris. Es a dir, a la classe obrera blanca. Un segment aquest, que observa el futur amb incertesa i ha vist com, en els darrers anys, el seu nivell de vida, ha baixat. Generalment, aquest sector de l'electorat tendeix a analitzar els problemes socials i econòmics d'una manera superficial i les emocions pesen més que la racionalitat alhora de decidir el seu vot. Un escenari ideal doncs, per a populistes d'extrema dreta. La mateixa paradoxa que a França, on Marine Le Pen gaudeix del suport d'una part molt important de la classe treballadora francesa. La mateixa que en el passat va confiar en el Partit Comunista Francès.

Sanders, per la seva part, malgrat perdre les primàries davant Clinton ha rebut un suport ampli dels joves i ha contribuit a normalitzar la paraula «socialista» que als EEUU semblava vetada. Hagués estat un bon candidat demòcrata, amb un perfil clarament progressista, un currículum que l'acredita i un discurs potent i clar on es reconeix una persona intel·lectualment molt capaç. De tota manera, per a parar a Trump, pot resultar més útil Clinton ja que està situada més al centre, a la vegadda que ha demostrat inquietuts i sensibilitat a l'ambit social: com a exemple dir que quan va acabar la carrera de dret, Hillary va treballar a Children's Defense Fund, una fundació dedicada a defensar els drets dels nins i nines amb discapacitat. Fins que va aconseguir que s'aprovés un projecte de llei que permetia el seu accés a l'educació pública. Si guanya, serà la primera dona presidenta dels EEUU. Dos mesos, en política, donen per a molt. La campanya electoral es presenta intensa i llarga. S'hi veuran reflexats els principals reptes, contradiccions i canvis que la societat nord-americana ha viscut aquests darrers temps.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris