Partly cloudy skies
  • Màx: 28°
  • Mín: 18°
18°

No ens esborreu!

690

13-09-2016

Aquest és el clam dels catalans de França que es va sentir pels carrers de Perpinyà el dissabte 10 de setembre. 12.000 segons els organitzadors, 8.000 segons la policia. Molta gent, amb batlesses i batles de tot el Departament, reivindicant Sí al país català .

El govern francès ha iniciat una gran recentralització de les Regions i Departaments. Ha unificat els que fins ara eren Migdia-Pirineus i el Llenguadoc-Rosselló amb el nom d’Occitània. Els catalans francesos demanen que pugui dir-se Occitània-País Català per no ser esborrats, no ser ignorats.

"L'estat francès té molt a témer perquè la gent que hi havia a la marxa no estava polititzada, era gent corrent, famílies senceres, persones que potser no han anat mai a una manifestació, i quan és el poble el que surt així al carrer, a Tolosa i a París tenen l'obligació de fer alguna cosa", ha expressat Felip  Simon coordinador del comitè convocant.

Recorda molt les diades catalanes dels onze de setembre d’aquests anys, famílies senceres, caràcter festiu... curiosament diu que París i Tolosa tenen l’obligació de fer alguna cosa... nosaltres coneixem l’actitud contrària de Madrid.

Des de la revolució francesa de 1789 França ha exercit un jacobinisme que ha menystingut la diversitat del seu territori, des de Còrsega fins a Bretanya o des del País Basc francès fins a la Catalunya Nord, les llengües d’aquests territoris no han tingut la consideració de llengües co-oficials. L’Estat del benestar francès ha sigut centralista i xovinista.

Ara, quan la mal nomenada crisi els obliga a mesures d’austericidi, comencen per centralitzar més i llevar organismes públics semblants a les diputacions o consells nostres. Menys serveis públics, menys atenció a la ciutadania.

Els organitzadors satisfets amb la resposta al carrer creuen que pot ser una primera passa cap a la reivindicació d’un Estatut propi com ja tenen a Còrsega i es debat al País Basc francès. Una passa amb la gent, amb la ciutadania, que es faci sentir a la capital francesa. Una passa com va ser la del 2005 que aturà la denominació de Septimània.

Una manifestació al carrer festiva, amb alegria. Esperem que el govern del Sr. Valls tingui més predisposició al diàleg, a l’acord. Seria una bona lliçó per als veïnats de l’espanyolisme més tancat.

Malauradament el Sr.Valls no ha donat proves d’aquest talant. Més bé al contrari, ha suportat vagues generals contra la seva reforma laboral sense immutar-se.

L’actitud tancada, centralista, dels senyors del govern de París està aconseguint que a Catalunya Nord també es revitalitzi el moviment de resistència i reivindicació de la llengua i cultura pròpia.

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Xec, fa 12 dies

hahahaha que bo, aquí el tal "Mallorquí" ha hagut d'afegir els francesos a sa frase que posa pertot, i ha quedat clar que no en té res de mallorquí, posant "francesEs".

Salut trolito! ;)

Valoració:2menosmas
Per Pere Aldomar, fa 13 dies

Tenim ben presents als nostres germans del nord.

Valoració:8menosmas
Per Mallorquí, fa 14 dies

Balears, valencians, aragonesos, i franceses, sempre agermanats contra es feixisme pancatalanista.

Pancas, ARRUIX de sa nostra terra!!

Valoració:-9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris