cielo claro
  • Màx: 15°
  • Mín:

Plebiscitàries?

Recentment, el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha repetit que les eleccions del 27 de setembre a Catalunya seran “unes eleccions autonòmiques més”. Aquesta afirmació està en consonància amb la idea que té el primer ministre espanyol que Catalunya és “una comunitat autònoma més” del regne d’Espanya. Però el caràcter plebiscitari o merament autonòmic de les eleccions del 27S vendrà marcat per dues qüestions fonamentals: d’una banda, per si es plantegen o no com un plebiscit (i sobre això ja en tenim alguns senyals prou rellevants), i, en segon lloc, pel resultat de les esmentades eleccions.

Sobre la primera qüestió, destacaria l’afirmació d’alguns líders de la llista unitària avalada per CDC i ERC en el sentit que no es tracta de la llista d’aquest o d’aquell, sinó de la llista del Sí. S’ha expressat, per exemple, en aquests termes, qui encapçalarà la llista: l’antic eurodiputat d’Iniciativa per Catalunya Raül Romeva.

S’ha tardat prou, a aconseguir l’esmentada llista unitària –perseguida per les entitats de la societat civil sobiranista des de l’èxit esclatant de la consulta del 9 de novembre-, però, des de la perspectiva d’unes eleccions plebiscitàries, s’ha aconseguit plenament. La llista que encapçali Raül Romeva, serà de dretes o d’esquerres? Serà transversal. El número u de la llista és un personatge destacat de la nova esquerra, ecologista i progressista. Ningú no crec que pugui qüestionar que el cap de llista sigui, com a mínim, tan d’esquerres com el més d’esquerres de qualsevol de les altres llistes. Aquesta llista unitària, serà la de Convergència? Ben segur. I la d’Esquerra Republicana? Sense cap dubte. I la de l’Assemblea Nacional Catalana? Cent per cent. I la d’Òmnium Cultural? Na Muriel Casals anirà de número tres.

La llista aglutinarà un ventall amplíssim: des de democristians, passant per liberals, socialdemòcrates, socialistes, ecologistes... Com pertoca en una situació plebiscitària, abastarà, sota un paraigües únic, tots els espectres del ventall polític de qualsevol societat democràtica. Hi serà tothom. Pel cantó català, per tant, les eleccions sí que s’estan plantejant clarament com a plebiscitàries. Des de la dreta més conservadora fins a l’esquerra més radical, tothom s’uneix amb un objectiu comú : aconseguir un pas decisiu per a la independència de Catalunya. És a dir, que el vot a aquesta candidatura es pugui entendre com una papereta amb un Sí a la independència, en el cas d’un referèndum (referèndum que, a causa del bloqueig de l’Estat espanyol, no s’ha pogut celebrar amb totes les garanties legals).

Per la seua banda, tant el govern espanyol com els partits unionistes defensen que aquestes eleccions no són plebiscitàries (o que són plebiscitàries no en relació a la independència de Catalunya sinó amb canvis en el sistema constitucional espanyol). I aquí és on entra la segona part del nostre raonament: tendran raó si (i només si) el veredicte electoral posa de manifest que no s’ha produït una contraposició dels que volen la independència amb els que no la volen. Dit d’una altra manera: si la llista unitària que avalen CDC i ERC tragués un resultat com, per dir alguna cosa, el de Barcelona en Comú a les últimes eleccions municipals, les eleccions no hauran estat plebiscitàries. Si la llista unitària, emperò, treu un resultat que la situï entre el 40% i el 60% dels escons, les eleccions, sense ombra de dubte, hauran estat plebiscitàries.

I quin resultat legitima el procés? Evidentment, l’obtenció per part d’aquesta llista de la meitat més un dels diputats. Després ja es posaran les regles de la secessió, d’acord amb la comunitat internacional. En el cas de Montenegro, per exemple, es va decidir que no bastava un 50% de vots favorables en el referèndum d’autodeterminació, i se’ls exigí un mínim d’un 55% (un mínim que, per cert, fan pujar molt els dirigents de l’anomenat Procés Constituent –potser encara liderat per Forcades-). Però això, segons quin sigui el resultat, ja formarà part d’una altra història. 

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per De Salses a Guardamar, fa mes de 9 anys

"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a tota la Catalunya com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."

(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")

Aquí teniu la proposta de Josep Guia:

http://in.directe.cat/documents/digueu-li_catalunya.pdf

Valoració:7menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 9 anys

Perque la Constituciò,bla,bla,bla,bla,perque Espanya, bla,bla,bla,bla, perque Rai-oi bña,ppña,ppña,ppña, i el darrer que ha arribat en Pau de les l'iglesis, "si al derecho a decidir, pero con la Monarquía i la Repùblica de Catalunya juntas, ha,ha, i hà, Sr. Iglesias, no entenc com pot dir aquesta collonade, el tenía en mès alta estima, he mirat, he llegit,he cercat,i no he trobat un sol intent, exemple o precedent, que vulgui els vots de centre, de dreta, de esquerra, de d'alt i de baix no l'hi dòne dret a amollar xorradas d'aquest calibre.
Bernat, per mès que es digui : i es repetesqui, NO HO ENTENEN, I QUAN EL 27- S els i demostrin lo contrari, tampoc ho entendran perque estaran en estat de shok, no hi ha mès cec que aquell que no hi vol veure, el seu argument final, "eso es imposible".
No fa molt veie i sentíe una publicitat per tot que repicava i mertelletjava :
" Impossible is nothing "
Salut i Repùblica Catalana.

Valoració:15menosmas
Per ben clar, fa mes de 9 anys

1.- Para mi los "países catalanes", no existen. Son tierras que hablan la misma lengua, llámala como quieras. ¿existen, acaso, los países españoles?.

2.- Yo no estoy en contra de las votaciones. Pero la actual Constitución Española no permite según que cosas. Y dicha Constitución fue refrendada por más del 90 por ciento de los catalanes. Hay mecanismos para cambiarla democráticamente, pero no "por narices". Hablando de votaciones. ¿Ha votado el pueblo de las islas Baleares el Estatuto de Autonomía?. Nos lo hemos tragado, tanto si gusta, como sino.

3.- Una muestra más de la caradura de estos elementos. Hoy en un periódico de tirada nacional, hay una serie de personas relacionadas con el Barça con una cartelón en las manos diciendo que el 27-S, ganarán. Ya empezamos a hacer publicidad antes, mucho antes, de la supuesta fecha. Pero todos estos, dicen que sus equipos futboleros jugarán la Liga española, aunque formen un país. O sea: adorar al becerro de oro y llevárselo a su casa.

4.- ¿Acaso eres de los que creen que para el 27-S habrá justicia y proporcionalidad a la hora de mostrar al pueblo catalán las bondades de seguir de una manera o de otra?. Yo, no. Todo se pondrá a favor del si. Por lo tanto la democracia que tanto te gusta, quedará tirada por los suelos.

Que tenguis un bon día i millor horabaixa.

Valoració:-4menosmas
Per Bernat Joan, fa mes de 9 anys

Ja ho dius, ben clar: "mientras no se demuestre lo contrario". I això, en democràcia, com es demostra? Votant. Si una majoria diu que Catalunya és Espanya, ho serà (almanco de moment). I, en canvi, si una majoria diu que Catalunya ha de ser un estat independent, ho serà. I dic tot això sent plenament conscient que les entitats polítiques no són eternes, sinó que van canviant d'acord amb la voluntat de la gent. Per mi, que els Països Catalans siguin cada vegada més independents i que Europa estigui cada vegada més unida.

Valoració:11menosmas
Per ben clar, fa mes de 9 anys

Pues yo también opino exactamente lo mismo que Rajoy. Es más, en algunos momentos tomaría e hubiese tomado, medidas más contundentes. Cataluña, mientres no se demuestre lo contrario, en una parte de la nación española. Y bien que lo aprovechan ellos, cuando les conviene. Por ejemplo: mostrar la bandera de la U.E. un día si y otro tambien. O cuando han recibido, vía FLA, hasta 26.000 millones de euros. Etc. etc.

¿Que no te gusta lo que digo?. Lo siento. Yo también me tengo que tragar muchas cosas que no me gustan.

Valoració:-6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente