L'associació ecologista Amics de la Terra i la plataforma NoalTTIP Mallorca han tingut la bona idea de posar a Palma entre les ciutats europees en el recorregut del "Tour del Tractat de Troia". Dissabte que ve, 20 de juny, al Parc de ses Estacions (Plaza Espanya, cantonada amb el carrer de Marqués de la Fontsanta) s'instal·larà un Cavall de Troia gegant, com a símbol de què és el TTIP. El programa previst és el següent: a les 11 hores, concentració, performance i lectura del manifest. Durant la jornada es realitzaran xerrades d'uns 15 minuts sobre el TTIP i altres tractats internacionals, i es finalitzarà a les 19,30 hores amb un concert.
Abans de seguir convé aclarir que TTIP és l'acrònim en anglès de Tractat Transatlàntic de Comerç i Inversió; un tractat que estan negociant la UE i els EUA sota dues premisses: la falta absoluta de transparència i la mentida. L'ocultisme segur que està motivat pel pànic que tenen les parts negociadores al fet que la ciutadania europea -i nord-americana- sàpiga quins són els verdaders continguts del TTIP. Pel que se sap, el que s'està negociant és el grau de deteriorament dels estàndards europeus en matèries tan sensibles com ara la seguretat alimentària, els drets laborals i socials, la diversitat cultural, el medi ambient, els serveis públics de sanitat, educació i pensions, la protecció de dades personals… Si la ciutadania sap massa d'aquests innobles interessos, pot mobilitzar-se fins al punt de fer que el TTIP se'n vagi en orris. El temor de les elits del turbo-capitalisme a una ciutadania informada i mobilitzada que pugui frenar el TTIP no és gratuïta: recordin que en 1998 l'Acord Multilateral d'Inversions (AMI) va col·lapsar quan, davant les protestes ciutadanes, el govern francès es va veure obligat -i després va ser seguit per altres estats- a retirar el suport a aquest acord que pretenia una volta de rosca en la lògica neoliberal de la globalització.
La mentida sobre el TTIP és monumental. Per començar, car les barreres aranzelàries entre una part i una altra de l’Atlàntic són pràcticament inexistents, el TTIP no és un Tractat de Lliure Comerç. Veritablement el que es pretén és acordar una “harmonització normativa” o “convergència regulatòria” per a, en paraules de la professora de dret del treball a la Universitat de València, Adoración Guzmán, “resituar el poder de presa de decisions, allunyant-ho de la ciutadania i els parlaments i deixant-ho, ja completament, en mans dels lobbys, els bancs i el capital financer”. És a dir, una pèrdua brutal de sobirania política, d’equitat social i de democràcia.
No exager, ans al contrari. Tingueu per segur que no hi pot haver major pèrdua de sobirania i de democràcia que les clàusules ISDS (Investor-State Disputi Settlement) que ens volen entaferrar. Aquesta és una qüestió clau del TTIP, i no és una altra cosa que un tribunal d'arbitratge privat per resoldre –al marge dels tribunals de justícia ordinaris- desacords entre empreses (generalment multinacionals). Val a dir que les lSDS existeixen en altres tractats internacionals i s'ha demostrat que pel que serveixen és per permetre, a tall d'exemple, que un Estat hagi d'indemnitzar a una empresa per prohibir el fracking en el seu territori, per voler augmentar el salari mínim, o per voler defensar la salut pública contra les multinacionals del tabac. És el que ha passat a Canada, Egipte i Austràlia, respectivament
La veritat és que l'arribada a Palma de la campanya d’Amics de la Terra, no ha pogut ser més oportuna. Justament el passat dia 9 de juny el Parlament Europeu va haver de suspendre una votació d'un informe sobre el TTIP per por a un vot majoritàriament negatiu. La mobilització ciutadana comença a fer efecte, la informació troba algunes encletxes en el mur de silenci que, entorn de la negociació del TTIP, ha aixecat l’establishment. El dissabte d’aquesta setmana els i les que estigueu en contra de qualsevol intent d'imposició en les nostres vides del poder il·legítim de les multinacionals, teniu una cita amb el "Tour del Tractat de Troia" i dir #NoalTTIP
Perdó:
en el meu text corregit hi surt "reSSituar". Ha d'esser, tal i com havia escrit l'articulista, "resituar" però, no sé per quina raó, el sistema m'ho ha corregit... malament i m'ha passat per malla.