algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:

Mestres (i infants) que no tenen final de curs

Ara que bufen vents de canvi i sobre la taula sembla que hi ha acords i propostes, no podem oblidar moltes qüestions pendents, com les escoles de primer cicle. Escoles on el curs comença l'1 de setembre i acaba el 31 d'agost. On mestres no tenen vacances de nadal, ni de pasqua, ni setmana blanca, ni d'estiu, ni ponts, ni dies d'escola unificada. Escoles on les mestres no disposen d'hores no lectives. Escoles on no es cobreixen les baixes, on es superen les ràtios, on la inspecció de Conselleria no arriba, i si arriba, no serveix de res. Escoles on mestres i professionals són mileuristes (o ni això).

Escoles petites, escoletes, de la petita infància, on es fa feina amb professionalitat, amb delicadesa, amb alegria, amb la cura de qui sap que aquestes primeres edats són vitals per al desenvolupament dels infants. Escoles on es treballa, per què no dir-ho, amb amor. Escoles on els nins i nines són persones actives i protagonistes del seu aprenentatge, i on els mestres saben respectar, escoltar, acompanyar aquestes primeres vivències.

Però dur endavant aquesta tasca amb la qualitat necessària, no es pot fer des del cansament. Des de la desídia de qui se sap cansat, sense vacances des de l'estiu passat, sense suport a l'aula, amb baixes de professionals que no es cobreixen i amb un salari allunyat d'allò que es podria considerar raonable.

Les escoletes 0-3 tenim un «decret de mínims» de Conselleria, que regula una organització i funcionament bàsic que no es compleix, però que si es complís, seria del tot insuficient. És urgent dignificar aquesta etapa. I per fer-ho, serà imprescindible dignificar també a les persones que hi treballen, professionals formats, mestres d'educació infantil, tècnics, educadores.

Voler una educació de qualitat passa per deixar de considerar el 0-3 com una educació de segona, com un espai de guarda d'infants, com si parléssim de xotets. Una educació de qualitat és un 0-3 digne, que sigui per tothom, és a dir, públic i gratuït. On hi hagi un calendari escolar de veritat. On els serveis per a la petita infància que ofereixin els serveis públics no se limitin a tenir obertes les escoletes tot l'any. I on, sobretot, es pensi en els infants.

El primer decàleg del futur govern de Cort no en parla. Esperem que al menys facin alguna cosa. I sobretot que la nova Conselleria d'Educació comenci a tenir, al menys durant una estona, l'educació infantil de primer cicle com a prioritat.

Mestra d'educació infantil

Membre de l'Assemblea 0-3

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per "Castella mos roba", fa mes de 9 anys

Un detall que solen passar per alt.

Per tenir el dret, qualcú ha de tenir la obligació de donar aquest dret.

Valoració:-2menosmas
Per ufff, fa mes de 9 anys

Ara m'ha vengut al cap una imatge esgarrifosa: nins d'ue portant samerretes verdes. Ahhhhhhhhhhhhhh

Valoració:-1menosmas
Per J. Mir, fa mes de 9 anys

Me sap greu discrepar parcialment, i encara que no es un tema exclussiu de les escoletes de 0-3.
El gran problema educatiu a Balears, o millor dit del seu fracàs, es una economia que durant sis mesos treu els pares de les llars amb jornades laborals esclavistes, i que en la major part d'aquests sis mesos molts de nins no tenen atenció de capa casta, quan arriben els exàmens no tenen ningú que els estimuli, els tres mesos d'estiu van a lloure o menors d'edat, no massa exitosos, són els que tenen cura dels més menuts. La prioritat hauria de ser donar suport a les famílies per garantir l'èxit escolar d'aquests infants. Els pocs recursos que sobre això hi havia va ser el primer que va fer Bauza en matèria educativa. Revertir això demana molts recursos i la resta és secundari, lamentablement.

Valoració:1menosmas
Per unaperaqui, fa mes de 9 anys

@Castella mos roba: una paga a la que opcionalment i com a alternativa a l'escoleta poguéssin acollir-se tant el pare com la mare o per torns, ja me va be. Que en el meu cas, la meva opció seria demanar-me-la per jo el primer any, ja que les mames per mamar les duc jo posades. Però això ha de ser una cosa que cadascú ha de tenir el dret de triar.

Valoració:1menosmas
Per Anna G. V., fa mes de 9 anys

Això "Castella mos roba", els pares a fer feina, les mares quedin a casa, a guardar nins i a fer net, no??!!
La cura dels infants a casa o a l'escola hauria de ser un dret, no una obligació.
I per ara, el dret a l'educació 0-3 és una falàcia.

Valoració:1menosmas
Per "Castella mos roba", fa mes de 9 anys

Millor seria suprimir aquest cicle i substituir-lo donant una paga de 1.000 euros mensuals a la mare durant tres anys.

Cost del cicle 36.000 euros, més economic i efectiu que el sistema actual.

Valoració:-3menosmas
Per Maria Salas, fa mes de 9 anys

Els nins petits són esponjes, i aprenen molt i per sempre (a caminar, a xerrar, a menjar, a comportar-se amb els altres,...) Si tenim escoletes "saturades" no aprenen tot el que caldria i arriben a l'escola amb un dèficit d'habilitats que llavors els mestres han de suplir (infants que no saben menjar tots sols, o que encara duen bolquers, per exemple), i això dificulta la feina del mestre d'educació infantil i la retrassa. Tenc molt clar que cada nin madura al seu temps i a la seva manera, però si ningú li ajuda trigarà molt més a madurar. En canvi, si té el suport necessari, podrà desenvolupar les seves capacitats i aprendre més coses.
Crec que en realitat, en el moment que els nostres governants procurin una educació de qualitat (i educació és a partir dels 0 anys!) haurem fet una gran passa cap endavant. Amb educació un pot entendre millor, té més recursos, sap on cercar el que no sap i sap que fer per canviar o corregir el que està malament.
I estam xerrant dels nostres fills. Que volem per ells: que es desenvolupin plenament o simplement volem que els ens guardin per noltros poder anar a fer feina?

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente