No millorarem els nostres municipis si ens entestem perquè no canviï l’escala de valors amb la que estan administrats. La pedagogia de l’exemple és molt útil per, posem pel cas, lluitar per a l’eradicació de la immundícia del frau fiscal i, especialment, dels paradisos fiscals. Si realment volem esmerçar la situació que denuncia Intermón Oxfam a “La il·lusió fiscal. Massa ombres en la fiscalitat de les grans empreses”, hem de començar a fer coses concretes. I fer-les ja! Estaria bé, idò, que els governs dels ajuntaments que es constitueixen després de les eleccions del 24 de maig, declaressin lliures de paradisos fiscals els seus municipis. Encara estaria millor que a Palma, passéssim d’una ciutat significada en el mapa de la corrupció (cas Urdangarin - cas Ducs de Palma) a una ciutat lliure de paradisos fiscals.
La promoció de municipis lliures de paradisos fiscals és una campanya que, des de fa algun temps, impulsa la Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària. Una iniciativa que ja ha tingut resultats positius a alguns ajuntaments del Regne d’Espanya, i que ve precedida per la dinàmica de diverses regions franceses que, des de 2010, començaren a exigir més transparència en els comptes dels bancs amb els quals treballen, i per alguns municipis a Suècia, Noruega i Finlàndia que estan imposant fortes mesures per a una major transparència i responsabilitat fiscal en la gestió de les seves licitacions públiques.
Justament l' esmentada Plataforma per una fiscalitat justa, ambiental i solidària, acaba de publicar un document amb 45 propostes per una fiscalitat municipal més justa. Entre aquestes propostes hi figuren la de “requerir que les grans empreses que concorren a concursos públics hagin de presentar informes de responsabilitat fiscal, especificant en quins països tenen filials i tributen impostos, d’acord amb els criteris de l’OCDE”, i la d’ “argumentar en els plecs de condicions que les empreses que tributen en paradisos fiscals no concorren en igualtat de condicions, i treure’ls punts en les convocatòries de concurs públic per aquest motiu”.
Em sembla que implicar-se, a través de les seves compres públiques (concursos públics i contractacions), en la lluita contra els paradisos fiscals i, alhora, per tal de garantir la igualtat d’oportunitats de les empreses que no fan “dumping fiscal” i que no tributen a paradisos fiscals, és una responsabilitat social exigible a qualsevol govern municipal decent.
Municipis lliures de paradisos fiscals
Comenta
Normes d'ús
Avís legal» El contingut dels comentaris és l'opinió dels usuaris o internautes, no de dbalears.cat
» No és permès escriure-hi comentaris contraris a les lleis, injuriosos, il·lícits o lesius a tercers
» dbalears.cat es reserva el dret d'eliminar qualsevol comentari inapropiat.
Recordi que vostè és responsable de tot allò que escriu i que es revelaran a les autoritats públiques competents i als tribunals les dades que siguin requerides legalment (nom, e-mail i IP del seu ordinador, com també informació accessible a través dels sistemes).
Comentaris
Pàgina 1 de 1
Molt interessant! Una passa més per a promoure una banca ètica. Ara també es pot exigir a les empreses que entrin als concursos.
Pàgina 1 de 1
No hi ha paradisos fiscals hi ha paradisos infernals.
Se tracta de convertir-se amb paradís infernal.
Pujar el IRPF, o com se digui, a les empreses, que ara, crec, ès de un 18% a un 40%, de aquesta manera la majoria de les empreses deixaran de fer trampes i només participaran les empreses serioses.