algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 12°
12°

Institucions i societat civil debaten estratègies per facilitar la plena recuperació de la llengua catalana

Aquest dilluns vespre es va fer a l'edifici sa Riera de la UIB a Palma, un acte organitzat pel sindicat STEI-i i la Federació d'Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) per promoure la xarxa de la societat civil que ha «d’empènyer les institucions a dur endavant la normalització del català a bon ritme». A l'acte hi col·laboraven, també, Enllaçats per la Llengua, la UIB i l’Escola de Formació en mitjans didàctics.

L’acte va ser presentat per Maria Antònia Font, de l’STEI-i, i moderat per Magda González, de l’Assemblea de Mestres i Professors de les Illes i membre fundadora d’Enllaçats per la Llengua. Hi participaren Marta Fuxà, directora general de política lingüística del Govern; Rafel Maria Creus, director insular de cultura del Consell de Mallorca i Llorenç Carrió regidor de cultura i política lingüística de l'Ajuntament de Palma. En l'acte, els membres de la Taula rodona van exposar els principals eixos de treball que es duen a terme des de les institucions per la normalització i l'ús del català. Després es donà la paraula a les entitats i les organitzacions que varen explicar, molt resumidament, què fan per la normalització des de cadascuna de les organitzacions i entitats. Per part d’aquestes intervingueren en el col·loqui, el president de l'OCB, Jaume Mateu; en nom de les Fundacions Emili Darder i Pere Mascaró, Lila Thomàs; en nom del Grup Blanquerna, Tomeu Martí; de la Institució Antoni M. Alcover de Manacor, Magdalena Gelabert; de l'Escola municipal de Manacor, Emma Terés i en nom de l'STEI i la FOLC , Maria Antònia Font. També intervingueren Jaume Guiscafré de la UIB i Jaume Bonet de Jubilats per Mallorca.

Segons portaveus de les entitats organitzadores, és necessari que la societat civil s’organitzi i assumeixi que l’impuls a la normalització i a l’ús del català és cosa de totes les persones que viuen i treballen a les Illes Balears, siguin d’on siguin i parlin la llengua que parlin. «En aquestes moments és necessari recuperar el camí perdut i avançar progressivament cap a la igualtat plena del català amb l’altra llengua oficial tal com marca l’Estatut d’Autonomia i que és una reivindicació legítima del poble de les Illes Balears i del conjunt del poble català» afirmà Font.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per barrufot, fa mes de 7 anys

barrufet.- Lo que tú puedas explicar no nos interesa para nada, mejor si te lo guardas.

Valoració:0menosmas
Per Toni, fa mes de 7 anys

I què passa amb el servei de català, de la Conselleria d'Educació? Quan serà restituït?

Valoració:1menosmas
Per pepet, fa mes de 7 anys

No escalivau i com mes bots pegau mes enfonsau sa llengo que defensau.

Valoració:0menosmas
Per Potxós, fa mes de 7 anys

El manco hi ha llibertat de expressio

Valoració:1menosmas
Per supos, fa mes de 7 anys

Pues yo también les deseo mucha suerte, salud i muchos años.

Supongo que no he delinquido ni he dicho nada que pueda ofender,

Valoració:0menosmas
Per barrufet, fa mes de 7 anys

,Ja s´ha produit una intervençió de las forças "gonellista/mesetarias" molt suau encare, pero es palpa tod d´una i ja anirá a més ja ho voreu.

Valoració:0menosmas
Per barrufet, fa mes de 7 anys

-Totalment d´acord, perque tenim un gran problema de mentalització els catalanoparlants ja que casi sempre nos passem al castellá quan el nostre interlocutor nos parle amb aquesta llengua.
-Ja he explicat varias vegadas una experiencia que vaig tenir amb un jove andalúz fa més de 30 anys que am va marcar molt i que fa que desde llevonçes parli sempre am catalá (amb tothom que me enten).- En sintesi am va dir que la millor manera que tenim per AJUDAR als castellanoparlants es que SEMPRE els hi parlem en catalá a fin de que cada vegada vaigin adquirin més fluideça i domini del idioma,....(i va seguí dient)........que salvo els nou vinguts o la gent molt gran, tothom l´enten (encare que no el parli), pero que si nosaltres no camviem
d´idioma veurem que molts dels castellanoparlants també se animan a fer-ho am catalá amb lo cual es hi estem fen un gran bé,..............(i va segui dient),,,,,,,, Diu mira no vos sapigue greu, pero a vegadas sembla que vos fa vergonyia demostrar que sou cataláns quan parleu amb un castellá i per aixó clauidequeu i vos passeu al castellá perque per vosaltres psicologicament es com una forma d´alliberaçió. am definitiva, QUE NO SABEU AGUANTAR LA PRESSIÓ.
-Amb aquesta última frase amb va guanyar per sempre.- Chapeau per aquet jove andalúz.

Valoració:3menosmas
Per Enhorabona, fa mes de 7 anys

Endavant cap a la recuperació de la nostra llengua nacional en tots els àmbits de la vida!

Valoració:7menosmas
Per Federico, fa mes de 7 anys

Me alegra que reviséis los correos como en la Alemania de los años 30, un nuevo paso del nacionalismo. Suerte.

Valoració:1menosmas
Per p, fa mes de 7 anys

Un consell a tots els ciutadans catalanoparlants: hem de seguir les instruccions que ens dona L´OCB, no podem canviar la llengua quan parlam amb castellans o iniciar converses en castellà, com és habitual a Palma......hem de fer front a la submissió lingüística en el nostre dia a dia.....ànim

Valoració:6menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente