nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

UOB: «Dos de cada tres col·legis públics superen la ràtio». Conselleria: «s'apliquen les ràtios de la Lomce»

Educació aclareix que a les Balears «s’apliquen les ràtios establertes per la Lomce».

Unió Obrera Balear, sectorial d'Ensenyament, denuncia que dos de cada tres centres públics d'infantil i primària (143 de 215) tenen grups per damunt de la ràtio màxima de 25 alumnes.

«Segons dades de matriculació de finals d'octubre, 572 grups d'infantil i primària superaven la ràtio màxima de 25 alumnes, una càrrega de treball extra que condiciona la feina dels docents i perjudica la qualitat de l'ensenyament. Aquesta xifra, per altra banda, pot haver augmentat fàcilment tenint en compte que des de setembre han arribat uns dos mil alumnes més. Es donen casos de centres que tenen fins a 18 d'aquests grups. 
Dels 572 grups, tots aquells que tenen més de 25 alumnes procedents de la matrícula interna incomplirien la llei, atès que la LOMCE només permet superar la xifra en un 10% «per atendre necessitats immediates d'escolarització de l'alumnat d'incorporació tardana», és a dir d'alumnes que no són del centre i es matriculen fora de termini» explica el sindicat.

Segons UOB: «En qualsevol cas s'hauria de desdoblar a partir de 28 alumnes, una mesura que la Conselleria només es compromet a aplicar a 5è i 6è d'infantil, mentre que a primària estableix de forma arbitrària que s'ha d'arribar als 29. La manca d'aules, emperò, ha duit a la Conselleria a qualificar com a desdoblaments el que en realitat són suports d'aula, de mitja jornada en la majoria de casos, que no cobreixen tots els grups necessitats, ni tot l'horari del grup, ni solucionen el problema de la congestió de les aules. Com a conseqüència, 115 grups tenen 28 alumnes o més sense estar realment desdoblatsPel que fa als grups de 4t d'infantil, que l'Acord marc prometia reduir a 20 alumnes, i que segons els criteris de la Conselleria s'han de desdoblar a partir de 23, hi ha 127 grups amb més de 20 alumnes i, d'aquests, 83 en tenen 23 o més sense un desdoblament real.»

De la seva banda, la Conselleria d'Educació i Universitat ha volgut aclarir, després de la denúncia per part de UOB Ensenyament, que als centres públics de les Balears s'aplica des de l'inici de legislatura les ràtios que marca la Llei Estatal (Lomce) que estableix per a Educació Infantil i Primària, 25 alumnes (+10 per cent per necessitats immediates d'escolarització), per a ESO 30 (+10 per cent) i per a Batxillerat 35 (+10 per cent).

Des de la direcció general de Planificació, Ordenació i Centres es deixa clar que en aquests moments totes les ràtios mitjanes d'alumnes/grup en els diferents nivells estan per sota dels mínims legals, malgrat l'allau de nouvinguts registrats durant aquest curs que supera els més de 2.000 alumnes arribats a les Illes fora de termini.

A més en compliment de l'Acord, la Conselleria ha incrementat la dotació de professorat de centres públics d'Infantil i Primària al llarg d'aquest curs 2016-2017, en més de 65 professors, atenent criteris de ràtios elevades. Cal recordar que l'Acord estableix el compromís de rebaixar les ràtios d'educació infantil a 20 alumnes per grup, per mitjà del desdoblament d'unitats o quan això no sigui possible, amb la incorporació d'un professor de suport més.

Segons han destacat, dels més 2.900 grups d'infantil i primària que hi ha als centres públics de les Balears un 19,7% tenen ràtios per damunt els 25 alumnes. Tot i que, «com és evident», hi ha centres amb ràtios més elevades que la mitjana i uns altres amb més baixes, la mitjana de totes les ràtios a tots els nivells educatius de les Balears està per sota del que marca la llei.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Menys dejectar, fa mes de 7 anys

El que s'ha de fer sense falta, és incloure totes les places vacants de les escoles concertades a la oferta pública i, cobrir-les amb els que aprovin les oposicións. Que ningú més s'en aprofiti d'aquesta il.legalitat, perque tot lloc de treball pagat amb doblers públics, ha de ser guanyat amb una oposició pública i examinat per un tribunal compost pet funcionaris.
Menys dejectar els que s'han guanyat la seva plaça i un poc més d'ètica.

Valoració:3menosmas
Per Ai pobreta, fa mes de 7 anys

@ Francina,
Què innocent, què et fa suposar que, als que mentirn pels claustres dient que no tindrien alliberats, els importa la informació. Només cerquen propaganda, no dades.

Valoració:-12menosmas
Per Francina Jaume Guardiola, fa mes de 7 anys

Crec, que UOB, hauria de informar-se millor respecte a les ràtios. Sí què és vera, que hi ha escoles que les ràtios superen els 25 alumnes per aula, però, també he de dir que mai, mai, havíem tengut tant de suport dins les aules.

Ara, hi ha escoles que no superen els 14 alumnes per aula, es a dir aules desdoblades amb 13 i 14 alumnes. Aules amb 25 alumnes i en algunes ocasions dues mestres o molt de suport educatiu. Aquest és un fet, que agradi o no.

Valoració:-12menosmas
Per Raro, raro, raro, fa mes de 7 anys

Avui el Diario de Mallorca treu la notícia de que un mallorquí que estava en vaga de fam l'ha deixada, després d'haver perdut 16 kg en dues setmanes. Encara esperam que en Jaume Sastre, que va perdre 18 kg en 40 dies s'hi solidaritzi.
Sí, la dieta de sirope i el metabolisme lent den Sastre li permeten fer aquests prodigis.

Valoració:-12menosmas
Per Toni, fa mes de 7 anys

Com sempre, la Conselleria utilitza l'argument de la Lomce com i davant qui li convé... Quant a això de "tots els grups"...30 alumnes + 10 per cent és igual a 33 alumnes, no 34. Algú no va assolir les competències bàsiques pel camí.

Valoració:11menosmas
Per Com sempre, fa mes de 7 anys

Com sempre el sindicat que no havia de tenir alliberats fent el ridícul.

Valoració:-17menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente