Convocades per l'associació Jubilats per Mallorca, mig centenar de persones s'aplegaren a Can Alcover per debatre sobre l'actualitat i el futur dels moviments socials i sobre el repte de combatre el col·lapse que viu Mallorca. Precisament el títol de la taula rodona era 'Els moviments socials davant el col·lapse'. Al debat hi participaren representants de diverses entitats representatives dels moviments socials a Mallorca i actuà com a moderador Cecili Buele. Biel Caldentey, secretari de Relacions Intersindicals del STEI, Margalida Ramis, Portaveu del GOB, Cristòfol Soler, President de l'Assemblea Sobiranista de Mallorca i Jaume Mateu, President de l'OCB ompliren la primera hora de l'acte amb les seves intervencions, després hi hagué una altra hora per al debat i intercanvi d'opinions.
Jaume Mateu recordà que «el govern mes antimallorquí de la història que era el de José Ramón Bauzá, el va llevar la societat civil». Pel que fa al balanç d'aquest primer any de govern d'esquerres, Mateu digué que «s'ha retornat una certa seguretat jurídica als catalanoparlants, però s'ha avançat molt poc i el canvi al que es varen comprometre les formacions que donen suport al Govern i que signaren un document de l'OCB, no es materialitza».
I va aclarir que l'OCB no ha rebut ni un euro dels nous governants». El president de l'OCB recordà que «el gran col·lapse son els treballadors pobres i endeutats, una situació que afecta el 22 per cent de la població de les Balears».
De la seva banda, Margalida Ramis va explicar que «durant l'anterior legislatura es va desballestar l'ordenament jurídic que protegia el territori, cosa que com que no hi ha un topònim darrere, segurament no es percebuda com una amenaça immediata, però és la base de moltes de les construccions que es fan ara» i afegí que «ara visualitzam FAN Mallorca o l'hotel de Canyamel, però això ve de l'anterior legislatura».
La portaveu del GOB explicà que els partits que ara són al Govern predicaven la diversificació econòmica i ara només parles de diversificació del producte turístic i que aquest sigui sostenible». Ramis analitzà que en el Govern «no hi ha valentia».
El president de l'ASM, Cristòfol Soler encetà la seva intervenció afirmant que «El col·lapse dura ja 301 anys» i denuncià el que qualificà com a «manca de respecte de l'estat contra l'autonomia» i destacà que com més va, més sobirania perdem».
Soler explicà que «per damunt del govern espanyol hi ha unes estructures d'estat que són els qui comanden de veritat» i afegí que
«quan entren els borbons, entren 400 famílies que, amb aliances amb les elits locals, duen tres segles dirigint l'estat espanyol».
De la seva banda, Biel Caldentey denuncià que «vivim en un paradigma neoliberal que és el que marca el nostre present i el nostre futur». El sindicalista recordà que «fa uns anys sentíem a parlar que als EUA hi havia treballadors que vivien en la pobresa, idò aquesta situació ha arribat a Europa» i conclogué: «Els treballadors pobres s'ha instal·lat com una categoria», «veim com en aquests anys de crisi hi ha hagut puntes de creixement, però no veim que hi hagi repartiment ni reducció de les desigualtats».
Aquestes intervencions donaren pas a un llarg i variat debat amb les intervencions d'una trentena de participants a l'acte.
Fora es forasterum i sa gonellada. Arruix !