Partly cloudy
  • Màx: 29°
  • Mín: 17°
21°

El Bisbe convida «amb la mà estesa» les feministes encausades a una reunió aquest proper dilluns

El Bisbe de Mallorca, Sebastià Taltavull ha fet pública una carta en la qual ofereix diàleg a les feministes que han de ser jutjades a partir de dia 29 de setembre per haver realitzat una protesta a l'església de Sant Miquel de Palma, en favor del dret a l'avortament.

«Des del moment en què he assumit la responsabilitat de la Diòcesi de Mallorca com a Bisbe Administrador Apostòlic el dia 8 d’aquest mes de setembre, m’he informat sobre els fets ocorreguts a la parròquia de Sant Miquel de Palma el dia 9 de febrer de 2014, el procés judicial que s´ha dut a terme —i del que està previst celebrar el judici la setmana que ve, dies 29 i 30— i l’estat actual de la situació, sempre amb la intenció de trobar la millor solució al cas» ha escrit Sebastià Taltavull, Bisbe de Mallorca que fa una llarga reflexió sobre l'acció feta per les feministes a l'església de Sant Miquel el febrer de 2014: «Certament a tots fidels ens ha dolgut que no es respectàs un dels drets humans més bàsics, recollit en la Declaració Universal i a l’ordenament constitucional espanyol, com és el dret a la llibertat religiosa, que comprèn l’exercici del culte públic. La irrupció dins l’església parroquial, provocant la interrupció de la celebració de l’Eucaristia, va fer que els presents se sentissin violentats i commoguts».

Taltavull, en la seva missiva, aposta clarament pel diàleg:«Malgrat això, faig una crida al diàleg i a fer comuns totes aquelles actituds i aquells valors que afavoreixen una convivència pacífica, en el marc de la qual estic segur que ens podrem entendre. Seguint en la línia mantinguda per part de la Diòcesi de tenir la mà allargada per una entesa que permeti el reconeixement d’una acció no adequada, cosa que s’ha anat demanant reiteradament sense obtenir mai resposta positiva».

El Bisbe proposa una trobada amb les feministes: «em veig amb cor de seguir allargant la mà i de convidar-vos a vosaltres, joves manifestants encausats, a trobar-nos el proper dilluns, dia 26 a les 19 h al Palau Episcopal. Vos hi esper amb la mà estesa».

COMENTARIS

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per unaperaqui, fa 9 dies

Com diu Evolucionem ja!, és hora de separar religió d'estat i política. Si les institucions religioses no es ficàssin on no els hi correspon ("interrompent" la vida dels que no sóm creients), les feministes no haurien d'haver entrat allà a "interrompre" res tampoc. Vull dir que l'Església, ficant el nas on actualment ja no li correspon, s'atreu problemes amb la resta de la societat.

No vull dir que no puguin els catòlics o les seves institucions gestores d'espiritualitat (l'Església) dir la seva opinió respecte al tema que sigui. L'han de poden dir lliurement, per suposat. Però expressar-la i punt! No intentar imposar els seus criteris als no catòlics. El mateix val per qualsevol religió (òbviament). Han de predicar normes per als seus afiliats, no per la resta de la societat. Així no haurem d'entrar a "interromprer-lis" res.

Valoració:2menosmas
Per M, fa 9 dies

El que han de fer és tancar el contenciós. La Església, demanant disculpes per les declaracions masclistes de l´anterior bisbe i per la petició d´una condemna desmesurada pel tipus de falta. I les feministes, també demanar perdó per haver entrat dins la església i acte seguit, que se retiri la demanda.
A Déu el que és de Déu i al César ( o a les lleis civils) el que és del César. La Església prohibeix l´avortament, però no ha de pretendre que aquesta llei s´apliquin als que no son catòlics o no s´hi senten.

Valoració:6menosmas
Per Evucionem ja!, fa 10 dies

@B. Aquesta manera de veure les coses, ens remet a la idea més anticuada i arcaica de pensar en les dones ( esposes, germanes i fins i tot mare) com en un objecte propietat de l'home.
Les dones aporten a la societat tant o una mica més que els homes, per tantjs és hora de donar-les-hi la"majoria d'edat".
I també hora de de separar del tot Religió amb Estat i amb Política.

Valoració:5menosmas
Per Joan Capó, fa 10 dies

Article 524 del Codi Penal espanyol.
Artículo 524
El que en templo, lugar destinado al culto o en ceremonias religiosas ejecutare actos de profanación en ofensa de los sentimientos religiosos legalmente tutelados será castigado con la pena de prisión de seis meses a un año o multa de 12 a 24 meses.

Valoració:-6menosmas
Per B., fa 10 dies

La reforma de la llei de l'abortament presentada pel PP, al 2014, tornà posar al centre del debat, no només la gestió política del cos reproductiu, sino també la seva relació amb el dret de propietat privada en el contexte de l'economia neolliberal.

Aquesta carta del Bisbe, fa pensar en l'existència del marketing conciliar, a la vegada de semblar una estratègia per mermar l'acció directa i la solidaritat d'aquests dies amb les Feministes Encausades.

L'empresonament i l'apropiació dels cossos ha estat una costum de la cultura patriarcal expañola i catalana. ¿Potser el Bisbat vol saber fins a on estan/estem disposades a arribar el 28 de setembre?

Si encara volem/hem de reivindicar la història de l'emancipació de la dona front la comunitat, que a la vegada comporti una individualització judicial, (una independència productiva, reproductiva, fiscal i econòmica) tenim un mal pronòstic per aquest judici, com ha passat històricament amb les treballadores que es reapropiaven de la violència que la patronal exercia sobre els seus cossos, la dimensió comuna de la vida i els seus problemes.

En canvi, si desplacem aquesta falsa alternativa i afirmem llavors que no mana el jutje, i que no manen les encausades (sobre els seus propis cossos). L'atzarosa trajectòria vital em sitúa ara en aquest instant, escrivint mentre escolto de nou a la filòsofa catalana Marina Garcés, proposant trencar amb la trampa de la reductibilitat del cos a una unitat individual i les circunstancies externes que les fan anar a judici: "No hi ha abortaments lliures, hi ha abortaments dignes". Penser-ho sense trampes i des del vincle facilitar-ha aquesta reflexió:

No són purs drets individuals, perque la possibilitat d'abortar és un problema comú a totes les dones i remet (en forma de rebuig a la gestació d'un fill o afrontat-ho col·lectivament) la irreductibilitat del yo, i plantetja a la vegada problemes comuns: "no hi ha abortament sense una qüestió problemàtica" (del més al menys dramàtic), i perquè aquests problemes (afectius, de cultura sexual, violència laboral, econòmica, de tabús socials) no es converteixin per la via del "dret al propi cos" en un "problema individual".

Per allò del "dret al propi cos": ¿què voldrà aportar a la lluita feminista el Bisbe? Tornarà separar ànima i cos? ¿Farà autocrítica per segles d'una cultura basada en la radical expropiació de la terra i el cos de les dones, colonial i esclavista, com és la cristiana?

Aquesta carta deixa llavors dues opcions filosòfiques a les activistes antipatriarcals de Mallorca:

1) O bé afirmar el cos com a nus de relacions (físiques, anatòmiques, biològiques, significants, d'expresions, simbolismes i còdis). Considerant així que "La noció de propietat demana sempre que hi hagi un expropiat" i que és contradictori cridar a una revolta dels cossos inapropiables, a la vegada que es segueix reivindicant el dret a l'abortament.

2) O bé seguir transitant col·lectivament l'episteme-desobediència, per sostenir projectes de comunicació com aquest i la comunicació entre "foné" (i la veu) i els marges d'allò que no es pot dir, considerant així el cos sexuat (cos-texte, cos-llenguatge, textualitat) com allò que enfonsa, que sabotetja el règim de la propietat en cada situació i els seus presupostos polítics i ontològics.

Valoració:-1menosmas
Per I tant!, fa 10 dies

Me fa l' efecte de que aquest nou Bisbe, és millor que l'anterior

Valoració:7menosmas
Per Ernest, fa 10 dies

Bon gest del Bisbe. Es tracta d'arreglar problemes no de generar-ne

Valoració:11menosmas
Per M.G., fa 10 dies

A veure si ho arreglen pel bé de tothom. Sort!

Valoració:12menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente

Comenta

* Camps obligatoris