algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 16°
18°

Què s’amaga darrera el sucre?

Divendres vespre va ser el dia indicat per la presentació a Palma de la campanya "25 grams", una iniciativa creada per Veterinaris Sense Fronteres Justícia Alimentària Global que ha rebut el suport del Govern Balear. 25 grams és la quantitat diària que l'Organització Mundial de la Salut recomana consumir diàriament. Però, en l'acte celebrat a la Fundació Sa Nostra, s'ha pogut confirmar que encara ens trobem lluny d'aquest ideal.

Més enllà dels problemes de salut

Perquè les conclusions extretes després de la xerrada confirmen que en el consum diari d'un ingredient tan comú s'hi amaguen molts problemes. Ferran Garcia, coordinador d'investigació de Veterinaris Sense Fronteres Justícia Alimentària Global, relaciona el sucre amb un empitjorament de la salut (consumim un excés de sucre), amb una problemàtica en els països productors (el 80 per cent del sucre que consumim és importat dels països del sud), i hi afegeix l'existència de l'esclavitud encara avui en dia al voltant d'aquest cultiu. Tots aquests conflictes sorgits evidencien un sistema alimentari que provoca greus conseqüències socials i ambientals.

El primer exemple d'aquest perill ho descobrim ben a prop. Com recorda Núria Llabrés, coordinadora de VSF Justícia Alimentària Global a les Balears, l'estat espanyol lidera l'índex d'obesitat infantil empès per aquest excés de consum de sucre en els nostres infants. Però el consum s'estén a totes les franges d'edat a causa del "sucre invisible", aquell que no surt de les sucreres i que és present a la majoria dels productes (tant dolços com salats) què trobam al supermercat.

Control de la publicitat i exigència de responsabilitats per als productors

Per això, des de la campanya 25 grams es reclama un control en la publicitat, amb un etiquetatge més clar i concís dirigit al consumidor. Es demana també l'exigència de responsabilitat extraterritorial a les empreses productores de sucre per tal d'assolir una producció més responsable des del punt de vista social i ambiental. Es tracta d'unir esforços per visualitzar i sensibilitzar a la població sobre el que hi ha al darrere de la nostra alimentació.

Perquè la industria del sucre no s'escapa del sistema de portes giratòries i tampoc s'allunya de les sumes milionàries que acumulen altres negocis considerats més potents. Si el mercat armamentista suposa uns 60.000 milions de dòlars anuals, el negoci del sucre no s'hi allunya massa: mou més de 47.000 milions de dòlars a l'any.

Xifres milionàries al voltant del sucre

El sucre és també aquell producte global que fins i tot s'infiltra en els òrgans de poder a través de lobbies. S'assoleix d'aquesta manera una influència directa en les polítiques públiques i un control per decidir què hem de consumir i com ho hem de fer.

Contra aquesta realitat, contra una nova prova del domini del sistema agroalimentari capitalista, l'associació Veterinaris Sense Fronteres mosta de nou la necessitat d'unir alimentació amb justícia. Només unint aquests dos conceptes s'aconsegueix crear una campanya com 25 grams, encaminada a mostrar la fosca realitat que s'amaga darrere el brillant sucre que consumim.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per I doncs, fa mes de 8 anys

El sucre és verí. Però el tenim tan incrustat dins els nostres costums i les nostres receptes culinàries, que és difícil de treure-lo defora de les nostres vides, malgrat ue podria ser tan fàcil com fer les postres amb mel o stévia o bé una mescla dels dos productes.
I si hi hagués un pastisser que s´atrevís a fer l´experiment, jo crec que no tan sols no se li tudarien els productes, sinó que guanyaria clients

Valoració:4menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente