algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
15°

L’ASM critica les celebracions de l’exèrcit espanyol amb motiu dels 300 anys de l’ocupació de Mallorca

Antonio Orantos, Miguel Bosch, Julio Ayuso, Fernando Aznar, José Ramón Bauzá, Teresa Palmer, Roberto Ortiz, Juan Ramis, Manuel Fernández-Roca, Jaume Barceló i Antoni Barceló Veny durant els actes de celebració 300 anys de l'ocupació. | Arxiu UH

L’Assemblea Sobiranista de Mallorca (ASM) ha emès aquest dimarts un comunicat en el qual denuncia i critica les celebracions que s'han dut a terme recentment per la Comandància General de Balears per celebrar la conquesta borbònica de Mallorca i Eivissa -últim reducte de la Corona d'Aragó oposat a l'absolutisme de Felip V-.

L’ASM considera «una ofensa que se celebrin a ca nostra uns fets que fa tres-cents anys (posar fi a la vida de molts mallorquins, i comportaren un fort patiment, vergonya i submissió als que continuaren en vida. A més, les conseqüències nefastes d'aquella derrota encara són presents a les nostres vides, tant des del punt de vista cultural com polític i econòmic». Per tot això, demanen a tots els ajuntaments, al Consell de Mallorca i al Govern Balear que, a més de no participar en cap dels actes de celebració dels 300 anys de la Capitania General de Baleares, es manifesti contra aquesta «indignitat».

Des de l’entitat aprofiten per recordar que el Regne de Mallorca, abans de 1715 gaudia d'un sistema de representació política semblant -tret del sufragi universal- al de l'actual Congrés dels Diputats espanyol. En el si del Gran i General Consell hi cabien tots els estaments. Des de l’ASM recorden que les autoritats mallorquines eren sobiranes en tot el que refereix a la imposició, captació i gestió dels recursos tributaris. I hi afegeixen que «la dominació borbònica suposà la derogació de les nostres institucions d'autogovern centenàries (vigents d'ençà que el rei Jaume I va crear el Regne de Mallorca) i la conversió del 70% de tributs municipals en drets reials, això vol dir que els impostos més importants pel seu volum (sal, duanes, tabac...) foren apropiats per la nova administració borbònica». Uns doblers, diuen, que a partir d'aleshores farien un viatge d'anada a Madrid però no de tornada.

En dir conquesta, asseguren des de l’ASM, «ho feim remarcant tot el sentit que se li pot donar a una ocupació militar, amb l'eliminació de l'exèrcit insular, i l'ocupació i allotjament a les llars dels mallorquins de la nova tropa felipista». Tot això, hi afegeixen, va ser sufragat pels illencs, sota les ordres d'un rei que va mostrar «un menyspreu absolut pels drets històrics dels conquerits i les seves institucions». Un monarca que no havia de donar comptes a ningú dels actes que duria a terme, per tal de posar sota el jou del seu absolutisme els habitants d'unes comunitats que ell mateix anomenava "las provincias rebeldes".

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente
Per Guillem, fa mes de 9 anys

@Toni,

Totalment d'acord amb el que dius. Cap problema. Els afegitons no tenen cap intencionalitat per part meva més que una forma d'expresar-me, possiblement incorrecta.
Gràcies.

Valoració:0menosmas
Per Toni, fa mes de 9 anys

@Guillem


La nostra llengua, com reconeixen tant la ciència com l'article 4 de l'Estatut d'Autonomia de les Illes Balears, no és "la catalana de Mallorca", "la catalana de Menorca", "la catalana de les Balears", "la catalana de Barcelona", "la catalana de València", etc. La llengua pròpia de les Illes Balears és la llengua catalana, sense afegitons, i això vol dir tota, amb tots els dialectes i altres variacions (estàndard, col·loquial, etc.) que pugui tenir.

L'article 4 de l'Estatut diu:

"La llengua catalana, pròpia de les Illes Balears," [pròpia de les Illes Balears ENTRE COMES; per tant EXPLICATIVA. Equival a dir: la llengua catalana, llengua que és la pròpia de les Illes Balears]

Valoració:6menosmas
Per Guillem, fa mes de 9 anys

Pep ha escrit: "Guillem, Andreu: em sorprenen les vostres paraules, més que res per estar escrites amb la llengua dels invasors de fa 700 anys...."

Pep, respecte a la notícia en sí he intentat aclarir sense èxit a hores d'ara en qué va consistir la "celebració" que denuncia l'ASM, per a poder valorar-la amb informacions el més objectives possibles.

I passant al que dius en concret, jo diferencii perfectament el que és la MEVA llengua i cultura maternes, la catalana de Mallorca, que la valor per tot el que ha aportat i aporta a tots els camps dels coneixements humans (literatura, ciència, art, etc etc) però tenint ben present que vivim al segle XXI i tot al que això comporta envers la sensibilitat cap al medi ambient, drets humans, etc. I en base a això sempre me causarà rebuig qualsevol celebració de qualsevol fet històric que hagi suposat pèrdues de vides humanes. La història és allà i no la podem canviar, i sé que les tradicions pesen molt i creen moltes inèrcies. Malgrat això no vull tancar els meus ulls, i des de una visió de persona del segle XXI, per a mí una mort violenta (assassinat, execució, guerra, neteja ètnica, etc) serà el mateix a qualsevol lloc del món i en qualsevol època, faci 79 anys (1936), 300 anys (1715), 786 anys (1229) o 2.138 (123 aC invasió romana per Quin Cecili Metel). Tenim la cultura i llengua que tenim, la catalana de Mallorca, amb un alfabet heretat de Roma i lògicament l'hem de cuidar i potenciar cóm a valors positius en sí i per que hem sóm hereus. Però tenir la suficient humilitat per a reconeixer TOTS els fets.
Per acabar una annecdota: record que fa molts d'anys, a la celebració de la conquesta de Granada pels Reis Catòlics hi havia protestes de sectors andalusos reclamant que es deixi de fer aquesta festa com a anacrònica, amb tota la rao del món (inclús el cantant Miguel Rios ho demanava) i esteien recolçats entre d'altres per gent que duia estelades!!!....estelades que després es veuen aquí celebrant el 31 de desembre!!!!!???.... Una incoherència total...

Valoració:-8menosmas
Per Cógito, ergo sum, fa mes de 9 anys

Si les autoritats celebren el Tri-centenari, el nou Govern també el pot conmemorar, per retre homenatge a les víctimes de les tropes borbòniques.

Valoració:6menosmas
Per Pep, fa mes de 9 anys

Guillem, Andreu: em sorprenen les vostres paraules, més que res per estar escrites amb la llengua dels invasors de fa 700 anys....

Valoració:0menosmas
Per De barcelona a girona, fa mes de 9 anys

"Balears, valencians, i aragonesos, sempre agermanats contra l´imperialisme pancatalanista"

"[...] Mentres quedin pedres i foners, Mallorca mai serà catalana [...]"

(català, català, si no te l´ha feta, te la farà)

Valoració:-22menosmas
Per De Salses a Guardamar, fa mes de 9 anys

"La proposta de Guia recull, així mateix, una llarga tradició d'ús ample del significant Catalunya. Com a exemple paradigmàtic, el mallorquí Gabriel Alomar es referia a tota la Catalunya com a agrupació de la Catalunya continental i la Catalunya insular, tal com recull Gregori Mir en el llibre 'Sobre nacionalisme i nacionalistes a Mallorca'."

(Viquipèdia, article "Digueu-li Catalunya")

Aquí teniu la proposta de Josep Guia:

http://in.directe.cat/documents/digueu-li_catalunya.pdf

Valoració:8menosmas
Per Joan Josep Llull, fa mes de 9 anys

"[...]l'ideal fóra adoptar, no ja la forma "Catalunya Gran", sinó senzillament Catalunya, per designar les nostres terres. Ara bé: aquesta aspiració ha d'ajornar-se sine die. Podem preparar les condicions materials i morals perquè, un dia sigui ja factible. I és per això que en certs moments caldria recomanar una cautela esmolada en l'ús de la paraula "Catalunya". Hauríem de fer els majors esforços per reservar-li en el futur aquella amplitud integral. És per aquesta raó que convé emprar sistemàticament la denominació "el Principat"[...] Al cap i a la fi, en tot aquest problema del restabliment d'una terminologia col·lectiva apropiada, la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes ha de ser guanyada a força de reiterar les fórmules escollides i procedents, i a força d'acostumar-nos i acostumar els altres a utilitzar-les d'una manera metòdica. No ens hem pas d'enganyar: es tracta d'una qüestió de rutines. Contra la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble, hem de crear-ne una altra que resumeixi la nostra voluntat de reintegració. [...]"

Joan Fuster, "Qüestió de noms" (1962)

Ara ja és factible, el futur ja és aquí. Tots quants tenim voluntat de reintegració ja hem superat "la rutina creada en els temps de la nostra disgregació com a poble" i, gràcies a tots aquells qui ens han preparat "les condicions materials i morals" perquè ho sigui, de factible, ens hem acostumat a utilitzar metòdicament el corònim Catalunya amb l'amplitud integral que li correspon, això és, de Salses a Guardamar i de Fraga a Maó i l'Alguer. També, empram sistemàticament la denominació "el Principat" per referir-nos a les quatre províncies de la Comunitat autònoma espanyola, dita "Catalunya" per la legalitat estatal ocupant i per tots quants no han aconseguit, encara, "la victòria sobre els anacrònics prejudicis particularistes".

Valoració:5menosmas
Per escardapenyes, fa mes de 9 anys

Sant Joan
Nit de foc de nou solstici,
terra i cel apleguen cants...:
si la flama diu Països,
cada estel diu Catalans.
Salut per la flama del Canigò.

Valoració:11menosmas
Per res, fa mes de 9 anys

¿ Quin equip ès aquest?
???? El cîrcùlo Espanyol ??
En nom d'Espanya vengueren,
mil mestres per tallar-lò,
picaren tres-cents anys,
i encara no pogueren.
Aaarruuix, com diven els gitanos, "la mala gente despacharla pronto".

Valoració:16menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 5
Siguiente